eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Barack Obama volt amerikai elnököt (b) fogadja Olaf Scholz német kancellár a kétoldalú találkozójuk előtt a berlini kancellárián 2023. május 3-án.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Kay Nietfeld

Barack Obama Berlinben: popsztárként ünnepelték, de olyan a gázsija is

A volt amerikai elnök németországi népszerűségét jelezte, hogy sokan egyhavi fizetéssel felérő összeget sem sajnáltak egy közös szelfiért.

Ötödször látogatott Berlinbe Barack Obama, és a vizit ezúttal is maradandó nyomokat hagyott maga után. Találkozott régi és új barátjával, saját szavai szerint Angelával és Olaffal, meleg szavakkal méltatva a korábbi és az új kancellárt. Bár Merkel és Scholz két különböző pártot képvisel, ugyanazokat az alapértékeket vallja – fogalmazott a korábbi elnök, aki két cikluson keresztül, 2009-től 2017-ig volt az Egyesült Államok vezetője.

A 61 éves Obama még elnökjelöltként 2008-ban hódította meg Berlint, amikor júliusban a német főváros egyik fő nevezetességének számító, a porosz–dán háborúban aratott porosz győzelem emlékére, 1873-ban felavatott győzelmi oszlopnál (Siegesäule) mintegy 200 ezer ember előtt mondott beszédet.

2013-ban már elnökként a főváros és egyben Németország jelképének számító Brandenburgi kapunál (Brandenburger Tor) lelkesítette a németeket, majd 2016-ban államfőként már búcsúlátogatást tett Berlinben. 2019-ben már "nyugdíjas" elnökként tett rövid vizitet a német fővárosban, ezúttal pedig Angela Merkellel, majd Olaf Scholzcal találkozott, a kettő között pedig csaknem 17 ezer rajongója előtt a berlini főpályaudvar melletti hatalmas csarnokban mondott a demokráciát méltató és féltő, egyben lelkesítő beszédet.

Míg azonban 2008-ban elnökjelölti beszédét a 200 ezer berlini ingyen hallgathatta, ezúttal a pályaudvar közeli

Mercedes Benz Arénában való találkozóért busás árat kellett fizetni.

Különösen annak, aki az exelnökkel egy szelfit is akart készíteni.

Már az előzetes értesülések is arról szóltak, hogy a 17 ezer férőhelyes arénában lezajlott találkozó a tehetősebb közönséget célozta meg. A belépők ára 61 eurótól indult, 550 euróért pedig VIP-csomag is volt. A plafont azonban egy 2500 eurós, úgynevezett "Exkluzív VIP Pass" jelentette, amely egy szelfi lehetőségét is tartalmazta az Egyesült Államok volt elnökével.

A befolyt összeget a hírek szerint nem Obama, hanem egy, az amerikai fiatalokat támogató alapítványt kapta.

A csillagászati belépői árak ellenére az előadáson csaknem telt ház volt, mintegy jelezve a volt elnök változatlan németoszági népszerűséget.

Az Egy este Barack Obama elnökkel című előadásában a korábbi államfő a német moderátorral aktuális politikai kérdésekről, a többi között a demokrácia helyzetéről, a jó politikai vezetésről és a klímaváltozásról beszélt.

A demokráciát fenyegető veszélyekkel kapcsolatban a társadalom polarizációjáról, illetve a dezinformáció erősödéséről beszélt. A klímaváltozás kockázataival összefüggésben pedig azt emelte ki, hogy a fiatal generáció biztosítja számára a reményt.

A volt elnök a fiatalok nemzedékét intelligensnek, innovatívnak és idealistának nevezte.

Obama előadását hatalmas taps fogadta, a volt elnököt szinte popsztárként ünnepelték.

A volt elnök Berlin előtt Zürichben tett látogatást, ahol mintegy 10 ezres hallgatóság előtt hasonló témájú előadást tartott.

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×