eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Marina Tauber, az ellenzéki, oroszbarátnak tartott SOR Párt helyettes vezetője beszél az ország európai uniós integrációját támogató Dorin Recean kormányfő vezette kabinet és Maia Sandu elnök elleni tüntetésen Chisinauban 2023. február 28-án.
Nyitókép: MTI/AP/Aurel Obreja

Kiszivárgott az oroszok egy állítólagos terve Moldovával

A Kyiv Independent és más lapok birtokába jutott egy kiszivárgott dokumentum, amiben Moszkva lépésről lépésre megtervezte, hogyan szerezne ellenőrzést a volt szovjet tagköztársaság, Moldova fölött. Néhány héttel korábban egy hasonló anyag szivárgott ki Fehéroroszország kapcsán is.

Egy nyugati hírszerzési tisztviselő szerint a tervet a Kreml egy igazgatósága készítette 2021-ben Az Oroszországi Föderáció stratégiai céljai a Moldovai Köztársaságban címmel.

A dokumentum szerint Oroszország fő célja Moldovában biztosítani, hogy a politikai döntéshozók és a társadalom negatív módon viszonyuljon a NATO-hoz, és hogy az ország politikájában és gazdaságában erőteljesen jelen legyenek az oroszbarát befolyási csoportok – írja a Portfolio.

A tervek alapján a jelenleg is oroszbarát Dnyeszter Menti Köztársaság nevű bábállamnak továbbra is szakadár régiónak kell maradnia, ahol orosz „békefenntartók” állomásoznak. Az orosz médiának széles körben jelen kell lennie az országban, az oroszt pedig hivatalos nyelvvé kell tenni.

A gazdasági lap hozzáteszi, hogy „reális tízéves célok” között említik Románia, más EU-tagállamok vagy az Egyesült Államok befolyási törekvéseinek ellensúlyozását. Ennek jegyében Moldovát mélyebben be akarnák vonni a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) nevű, Moszkva vezette katonai szövetségbe, illetve az ugyancsak orosz irányítású Eurázsiai Gazdasági Unióba.

Az orosz terveknek gátat vetett az ukrajnai invázió, melynek kitörése óta Moldova egyre látványosabban közeledik a nyugathoz

– jegyzik meg.

Az elmúlt hetekben az ukrán, a moldovai és az amerikai vezetés is arról beszélt, hogy hírszerzési információk szerint Moszkva oroszbarát hatalomátvételt készít elő Moldovában.

Az országban hónapok óta tartanak a nyugatbarát vezetéssel szembeni tüntetések, melyeket az oroszbarát oligarcha Ilan Sor által vezetett Sor Párt szervez.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×