eur:
392.93
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
The Triumphal Arch. Famous place in Chisinau city, Moldova.
Nyitókép: alex-mit/Getty Images

Orosz figyelmeztetés az új moldovai vezetésnek

A Kreml szóvivője óvatosságra intette a moldovai kormányt a Dnyeszter menti rendezéssel kapcsolatban.

Dmitrij Peszkov szerint Oroszország továbbra is felelős szereplő a Dnyeszter menti rendezésben, és változatlanul ellátja ezzel kapcsolatos feladatait. A szóvivő arra reagált, hogy Dorin Recean új moldovai miniszterelnök, miközben csütörtökön kormánya programját és összetételét a moldovai parlament elé jóváhagyásra terjesztette, azt hangoztatta, hogy az orosz békefenntartókat ki kell vonni "a Dnyeszteren túli területről", amelyet szerinte demilitarizálni kell.

"Természetesen azt ajánljuk moldovai partnereinknek, hogy legyenek nagyon óvatosak az ilyen kijelentésekkel" - mondta Peszkov.

"Már most is nagyon-nagyon feszült a viszonyunk Moldovával,

mindemellett a moldovai vezetés mindig az oroszellenes dolgokra összpontosít, és oroszellenes hisztériába is átcsúszik. A konstruktivitás ilyen hiánya aligha segíthet magán Moldován, és természetesen árt a kétoldalú kapcsolatainknak" - hangoztatta a szóvivő.

Jelenleg mintegy 1700 orosz katona állomásozik a Szovjetunió felbomlása után az önállósodó Moldovától elszakadt keskeny földsávon, a szakadár "Dnyeszter Menti Köztársaság" területén. Két orosz gépesített lövész zászlóalj éves váltásban békefenntartó feladatokat lát el, és e vidéken egy őrző és egy kiszolgáló zászlóalj is szolgálatot teljesít.

A területen 1991 és 1994 között harcok dúltak, a békefenntartókat 1992. július 29-én vezényelték,

nyolc nappal az orosz és a moldovai elnök által - a szakadár "köztársaság" vezetőjének jelenlétében - aláírt válságrendezési megállapodás után.

A többi orosz katona a Cobasna községben lévő, a szovjet csapatok európai kivonása után kialakított lőszerraktárakat őrzi, amelyekben jelenleg több mint húszezer tonna lőszert tárolnak. A hadianyag elszállítása és hatástalanítása 2003-ban megkezdődött, ám a moldovai belviszály súlyosbodásakor félbeszakadt.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×