eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök koccint az ottawai Kanadai Hadtörténeti Múzeumban tartott fogadáson 2023. március 7-én.
Nyitókép: MTI/AP/The Canadian Press/Spencer Colby

Ursula von der Leyen: Kanada megmentette Ukrajnát

Az Európai Bizottság elnöke pénteken Joe Biden amerikai elnökkel is találkozik Washingtonban.

A Krím félsziget 2014-es elcsatolása után az ukrán erőknek nyújtott kanadai kiképzés kulcsfontosságúnak bizonyult az Oroszország által egy évvel ezelőtt indított ukrajnai háború korai szakaszában - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke Ottawában.

Von der Leyen ebben a tisztségében először tesz hivatalos látogatást az észak-amerikai országban. Az ukrajnai háborúról, a kereskedelemről és a transzatlanti kérdésekről folytat megbeszéléseket Kanadában és az Egyesült Államokban, pénteken Joe Biden amerikai elnökkel is találkozik Washingtonban.

"Nem tudom eléggé hangsúlyozni: Kanada megmentette Ukrajnát" - mondta a kanadai parlamentben tartott beszédében. Hozzáfűzte:

a kanadaiak "másokat, köztük sok európait megelőzve felismerték az ukrajnai események horderejét", és a "kötelességen túlmutató" választ adtak a háborúra.

Ursula von der Leyen szerint "a teljes körű orosz invázió megindítását követő órákban tavaly létfontosságúnak bizonyult" az ottawai kormány döntése, hogy katonai kiképzésben részesítette az ukrán haderőt, miután a nemzetközi jogot megsértve Oroszország 2014-ben annektálta a Krím félszigetet. Hangsúlyozta, Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmas stratégiai hibát követett el azzal, hogy azt képzelte, három nap alatt beveheti Kijevet.

"Ukrajna ellenállása megdöbbentette a világot. Ez elsősorban az ukrán nép bátorságának köszönhető. De döntő mértékben az ukrán katonák profizmusának is, akik közül sokakat Kanada képzett ki" - fogalmazott az Európai Bizottság elnöke.

Egyúttal köszönetet mondott Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek is, amiért együttműködik Ukrajna megsegítésében. "Mindent, amit Ukrajnáért tettünk, együtt tettük" - jelentette ki Ursula von der Leyen.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×