eur:
390.11
usd:
365.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Nagy botrány lett a kínaiak tengeri lézerezéséből

Diplomáciai úton tiltakozott a Fülöp-szigeteki külügyminisztérium a manilai kínai nagykövetségen kedden, alig egy nappal azt követően, hogy Manila szerint a kínai parti őrség lézerrel vakította el egy Fülöp-szigeteki járőrhajó legénységét a Dél-Kínai-tengeren.

A külügyi tárca közleményében leszögezte: a kínai parti őrség lépésével a Fülöp-szigetek szuverenitását veszélyeztette, és megsértette a Manila fennhatósága alá tartozó kizárólagos gazdasági övezetet önállóságát.

Teresita Daza külügyi szóvivő aggasztónak nevezte a múlt heti incidenst, és emlékeztett: ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök januári pekingi látogatása során abban egyezett meg Hszi Csin-ping kínai elnökkel, hogy "a tengeri területekkel kapcsolatos nézeteltéréseiket diplomáciai úton, párbeszéd keretében rendezik".

A Fülöp-szigetek hétfőn jelentette be, hogy a kínai parti őrség lézerrel elvakította a Malapascua járőrhajó legénységét, miután a vízi jármű épp a Fülöp-szigeteki erők ellenőrzése alatt álló, víz alatti zátony felé vette az irányt.

Az incidens ügyében megszólalt Ned Price, az Egyesült Államok külügyi szóvivője is, aki azt vetette Kína szemére, hogy viselkedésével veszélyezteti a régió biztonságát és stabilitását, illetve megsérti a szabad hajózásra vonatkozó nemzetközi jogi előírásokat.

"Az Egyesült Államok továbbra is szövetségese, a Fülöp-szigetek mellett áll" - szögezte le Price, kiemelve: a Dél-kínai-tengeren bármely Fülöp-szigeteki fegyveres erő vagy a parti őrség ellen irányuló fegyveres támadás életbe léptetné a Manila és Washington közötti 1951-es kölcsönös védelmi egyezményt.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×