INFORÁDIÓ
2023. március 21. kedd
Benedek

dróntámadás

irán

izrael

kovács blanka

anthony blinken

benjamin netanjahu

Dróntámadás az iráni Iszfahanban. Forrás:Twitter/NEXTA

Rejtélyes iráni dróncsapás: nem volt véletlen az időzítés

Infostart / InfoRádió - Kántor Viola

Az amerikai sajtó azt állítja, hogy Izrael hajtotta végre a szombat éjjeli dróntámadást egy iráni létesítmény ellen. A történtekről az InfoRádió kérdezte a Migrációkutató Intézet junior kutatóját.

Elképzelhető, hogy Izrael követte el a támadást, mivel a két ország viszonya már évek óta nagyon feszült, de ezt egyelőre sem Izrael, sem Irán nem erősítette meg – mondta Kovács Blanka.

Az elmúlt évtizedekben Irán nemzetközi megítélése is sokat romlott, és feszült a viszonya Izraellel. Nemcsak a nukleáris programja miatt, hanem azért is, mert a hatóságok sokszor kegyetlenül lépnek fel a politikai és gazdasági bajok miatt tüntetőkkel. De a kuta szerint az is sokat rontott Teherán megítélésén, hogy fegyvereket szállít Oroszországnak.

Kovács Blanka felhívta a figyelmet az akció időzítésére, mivel az éppen akkor történt, amikor az amerikai külügyminiszter a Közel-Keleten tárgyal, Anthony Blinken Izraelben találkozott az ország új kormányfőjével, Benjamin Netanjahuval. Az amerikai diplomácia vezetője megerősítette, hogy az Egyesült Államok számára kiemelt fontosságú Izrael biztonsága. Netanjahu pedig nemzetközi összefogást sürgetett Iránnal szemben. "Az biztos, hogy Irán nemzetközi elszigeteltsége komolyan súlyosbodhat az elkövetkezendő időszakban" – tette hozzá Kovács Blanka

A szakértő szerint ha Izrael követte el a dróntámadást, akkor az üzenet egyértelmű: Teheránnak változtatnia kell agresszív külpolitikáján. Az is érdekes – folytatta a kutató –, hogy az akciót egy lőszergyár és nem valamelyik iráni nukleáris létesítmény ellen hajtották végre.

Bár az Egyesült Államok korábban felmondta az Iránnal kötött atomalkut, Teherán jelezte, hogy nukleáris fejlesztései nem fenyegetnek más országokat. "Ezzel együtt a nemzetközi közösség változatlanul szigorúan figyelemmel kíséri Irán nukleáris programját. Tényként lehet elfogadni ugyanis azt az állítást, hogy a fejlesztések katonai célokat is szolgálhatnak" – tette hozzá Kovács Blanka.

Visszatérve a dróntámadásra elmondta, hogy először a The Wall Street Journal írta meg, amerikai illetékesekre hivatkozva, hogy az akció mögött Izrael áll. Jeruzsálem a saját biztonsága érdekében Washington hozzájárulása nélkül is bármikor indíthat ilyen akciót. Ezzel együtt a szakértő úgy látja, nem kell attól tartani, hogy a támadás nyomán súlyosabb összecsapás robbanhat ki a Közel-Keleten.

Nyitókép: Forrás:Twitter/NEXTA

Kapcsolódó hang

Rejtélyes iráni dróncsapás: nem volt véletlen az időzítés
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018