eur:
394.5
usd:
363.59
bux:
65583.52
2024. március 19. kedd Bánk, József
Orosz, TOSZ-1 Szolncepjok rakéta sorozatvető. Forrás:Twitter/hector enrique lozada
Nyitókép: Forrás:Twitter/hector enrique lozada

Újabb borzalmas fegyvert vetettek be Ukrajnában az oroszok - videó

A közösségi médiában megjelent felvételek bizonyítják, hogy az egyik legkegyetlenebb fegyvert is bevetették már az oroszok az ukránok ellen. De miért is ennyire brutális ez a fegyver? Ennek jártunk utána.

Újabb rettenetes orosz bomba mutatkozott be Ukrajnában. A termobárikus bombáról van szó, amelynek betiltását a 2000-es években több emberi jogi szervezet, köztük Human Rights Watch is kezdeményezte.

A fegyvert nevezik aeroszol- vagy vákuumbombának is. Egy két fázisban robbanó szerkezetről van szó, amely az első detonáció alkalmával rendkívül gyúlékony anyagot porlaszt szét a levegőben, majd ezt begyújtva egy újabb hatalmas robbanást hoz létre. Ez elvonja a környező levegő oxigénjét és óriási hőmérsékletű tűzgömböt hoz létre.

Ilyen fegyverek által kiváltott robbanáshullám lényegesen tovább tart, mint a hagyományos robbanóanyag esetében. A detonációt előbb egy lökéshullám, majd óriási vákuum követi.

Ez szó szerint kiszívja az emberek tüdejéből a levegőt,

a hatalmas tűzgömb pedig felperzsel mindent. Szakértők szerint a vákuumbomba, az atomfegyver után a világ legerősebb fegyvere.

Többféle méretben léteznek ezek a bombák. Általában védelmi állások megsemmisítésére alkalmazzák, míg a nagyobbakat barlangok és alagútkomplexumok megsemmisítésére tervezték. Az épített vagy természetes barlang vagy más építmény a vákuum miatt beomlik. Gyalogság, bunkerek, erődítmények és járművek megsemmisítésére is alkalmas.

Orosz, TOSZ-2
Orosz, TOSZ-2 "Toszocska" termobarikusrakéta-sorozatvető. Forrás:Twitter/ARCH

Az oroszok már Szíriában is bevetettek termobárikus bombákat, rengeteg ember halálát okozva. Ezeket a robbanótöltetek vagy hagyományos bombákba szerelve repülőgépekről vetik be, vagy pedig rakétasorozatvetőkkel lövik az ellenségre. Ez utóbbiak közül kétféle is létezik: a TOSZ-1"Szolncepjok" és a TOSZ-2 "Toszocska". A Tosz-1-nél a rakéták indító konténerét egy harckocsi alvázra építik míg a TOSZ-2 egy nehéz terepjáró teherautó a hordozó jármű. Úgy tudni, hogy mindkettőt bevetették már Ukrajnában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×