eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Dzsosimath indiai városban hatalmas repedések keletkeztek a talajban és a házakon. Fotó: Twitter/ The Weather Channel India
Nyitókép: Twitter/ The Weather Channel India

Elsüllyedhet egy indiai szent város - videó

A Himalája lábánál fekvő Dzsosimath-ból százával telepítik ki az embereket.

Leállítottak minden építkezést, és százakat telepítenek ki a Himalája indiai részén fekvő Dzsosimath városból, miután talajsüllyedés miatt összedőlt egy templom, és több mint hatszáz házon jelentek meg repedések.

Az Uttakhand államban található Dzsosimath város lakói először arról számoltak be, hogy repedések keletkeztek a házuk falán, különösen a 2021. évi árvizek után. Péntek éjjel összeomlott egy templom. Senki sem sérült meg, a környékben lakókat egy nappal korábban kimenekítették.

Himansu Khurana járási vezető elmondta, hogy több mint hatvan családot helyeztek el ideiglenes menhelyeken. Médiajelentések szerint a kitelepítendő családok száma a hatszázat is elérheti.

Randzsit Szinha katasztrófavédelmi vezető szerint a repedések közvetlen oka feltehetően

a vízelvezető rendszer hibája, ami miatt a víz átszivárgott a házak alá, így süllyedtek meg.

A kormány félévig havonta négyezer rúpia (majdnem 19 ezer forint) támogatást nyújt a Dzsosimathban fedél nélkül maradtaknak. A templomáról ismert, 1890 méter magasan fekvő városnak 25 ezer lakója van, akik most elveszítik fő bevételi forrásukat, a hindu zarándokokat és utazókat - közölte Himansu Khurana.

Az Újdelhitől 490 kilométerre északkeletre fekvő Dzsosimathon át vezet az út Badrinathba és Kim Kund Szahibba, a híres hindu és szikh kegyhelyekre.

A nagy számú zarándok és turista érkezése miatt jelentős építkezések és autópálya-fejlesztések kezdődtek a városban.

2013-ban pusztító esőzés volt a térségben, a hirtelen lezúduló nagy csapadéknak számos halálos áldozata volt, 2021-ben pedig áradások sújtották a környéket. Szakértők szerint az éghajlatváltozás okozta gyors gleccserolvadásnak szerepe van a régiót sújtó ismételt katasztrófákban.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×