eur:
394.32
usd:
369.84
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Forrás: Twitter

Hiába menekült, több mint tízezer ember halálában bűnrészesnek találták a náci gépírónőt

Irmgard Furchner tinédzser volt, amikor a stutthofi haláltáborban elkezdett dolgozni, 97 évesen ítélték el.

A ma 97 éves asszony egyike volt annak a kevés nőnek, aki koncentrációs táborban dolgozott: 1943–1935 között alkalmazták Stutthofban. Bűnrészességért két év felfüggesztett börtönt kapott – írja a BBC.

Bár civilként dolgozott a haláltáborban, teljes mértékben tisztában volt azzal, pontosan milyen tevékenység zajlik annak falai között: Stutthofban összesen 65 ezer ember vesztette életét, voltak köztük zsidók, nem zsidó lengyelek és foglyul ejtett szovjet katonák egyaránt.

A táborparancsnokot már korábban elítélték

A Gdanszk közelében található haláltáborban változatos módszerekkel kínozták és ölték meg a foglyokat, 1944-től kezdve ezrek haltak meg a gázkamrákban. A tábor parancsnokát, Paul-Werner Hoppét 1955-ben zárták börtönbe gyilkosságban való bűnrészességért, öt évvel később szabadult.

Az idősotthonban élő Irmgard Furchner menekülésbe kezdett, amikor elindították ellene az eljárást, a rendőrség Hamburg utcáin bukkant rá.

A stutthofi táborral kapcsolatos viszonyokkal kapcsolatosan az itzenhoéi bíróság túlélőket is meghallgatott – a tanúk egy része elhunyt a per 2021 szeptemberi kezdete óta. Perére azért került sor, mert egy precedens értékű ügyben az a bírói határozat született, hogy egy haláltábor egyik őre is felelősségre vonható, így pedig a civilként Stutthofban dolgozó, de közvetlenül a parancsnok utasításait teljesítő Furchner is perbe foghatóvá vált.

Bocsánatot kért, mást nem mondott

Az asszony negyven napig nem szólalt meg a perben a bíróság előtt, majd annyit mondott:

"Nagyon sajnálom mindazt, ami történt.

Sajnálom, hogy akkor Stutthofban voltam – mást nem mondhatok".

Védői szerint nem egyértelmű, hogy pontosan mit tudott, mivel Hoppénak egyidejűleg több titkárnője is volt, de Stefan Hördler történész, az egyik legfontosabb tanú szerint az első pillanattól mindennel tisztában volt. Hördler két bíróval tett látogatást az egykori haláltáborba, ennek alapján jutottak a vélekedésre.

Övé lehetett az utolsó német náci per

1944 júniusa és októbere közt 48 ezer ember érkezett a táborba 27 transzporttal, miután a nácik úgy döntöttek, megnövelik a befogadóképességet és felgyorsítják a kivégzéseket ciklon B gáz használatával.

Furchneré lehet Németország utolsó náci pere, bár néhány további ügyben még zajlik a nyomozás.

Tavaly egy volt tábori őrt tárgyalásra alkalmatlannak nyilvánítottak, noha a bíróság szerint "nagy valószínűséggel" bűnrészes volt.

2020-ban egy másik SS-táborőr, Bruno Dey két év feltételezett börtönbüntetést kapott több mint egy fogoly meggyilkolásában való bűnrészességért.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×