eur:
393.66
usd:
368.37
bux:
66256.91
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: luoghifascismo.it

Fasiszta emlékeinek térképét rajzolta meg Olaszország

Az emlékművek, utcanévtáblák és emléktáblákat Olaszország-szerte megtalálhatók és Benito Mussolini diktatúrájának idejére emlékeztetnek mindenkit.

Az 1400 különböző emléket bemutató térkép és az ahhoz kapcsolódó weboldal négy évnyi munka eredménye: az Istituto Nazionale Parri, a munkát végző intézet tisztában van azzal, hogy egyelőre nem sikerült az összes ilyen emléket listáznia - írja a Euronews.

A térképet a közönség által beküldött emlékekkel is bővíteni tervezik, ezek eredetiségét a beküldést követően történészek ellenőrzik majd.

Míg Németországban Adolf Hitler náci államberendezkedésének minden nyomát igyekeztek eltüntetni, Olaszország másként áll hozzá a témához.

A 21 évig tartó diktatúra egyik híres nevezetessége egy 36 méter magas római obeliszk, amelyen óriási betűkkel a Mussolini Dux - Mussolini vezér - felirat olvasható.

Az új olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni szerint az olasz jobboldal már évtizedek óta átadta a fasizmust a történelemnek. Szélsőjobboldali pártjának, az Olasz Testvérek gyökerei ugyanakkor a posztfasiszta Olasz Szociális Mozgalomhoz (MSI) nyúlnak vissza. Az új infrastruktúra-miniszter pedig nemrégiben felháborodást váltott ki Olaszországban, miután olyan képek kerültek elő, amelyeken 2005-ben horogkeresztet viselt a karján.

Az olasz kormány azt is megerősítette, hogy a vita és a manipulációk elkerülése érdekében eltávolít egy Mussolinit ábrázoló portrét, miután annak közelmúltbeli kiállítása felháborodást váltott ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×