INFORÁDIÓ
2022. november 27. vasárnap
Virgil

mussolini

olaszország

fasiszta

térkép

Fasiszta emlékeinek térképét rajzolta meg Olaszország

Fasiszta emlékeinek térképét rajzolta meg Olaszország

Infostart

Az emlékművek, utcanévtáblák és emléktáblákat Olaszország-szerte megtalálhatók és Benito Mussolini diktatúrájának idejére emlékeztetnek mindenkit.

Az 1400 különböző emléket bemutató térkép és az ahhoz kapcsolódó weboldal négy évnyi munka eredménye: az Istituto Nazionale Parri, a munkát végző intézet tisztában van azzal, hogy egyelőre nem sikerült az összes ilyen emléket listáznia - írja a Euronews.

A térképet a közönség által beküldött emlékekkel is bővíteni tervezik, ezek eredetiségét a beküldést követően történészek ellenőrzik majd.

Míg Németországban Adolf Hitler náci államberendezkedésének minden nyomát igyekeztek eltüntetni, Olaszország másként áll hozzá a témához.

A 21 évig tartó diktatúra egyik híres nevezetessége egy 36 méter magas római obeliszk, amelyen óriási betűkkel a Mussolini Dux - Mussolini vezér - felirat olvasható.

Az új olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni szerint az olasz jobboldal már évtizedek óta átadta a fasizmust a történelemnek. Szélsőjobboldali pártjának, az Olasz Testvérek gyökerei ugyanakkor a posztfasiszta Olasz Szociális Mozgalomhoz (MSI) nyúlnak vissza. Az új infrastruktúra-miniszter pedig nemrégiben felháborodást váltott ki Olaszországban, miután olyan képek kerültek elő, amelyeken 2005-ben horogkeresztet viselt a karján.

Az olasz kormány azt is megerősítette, hogy a vita és a manipulációk elkerülése érdekében eltávolít egy Mussolinit ábrázoló portrét, miután annak közelmúltbeli kiállítása felháborodást váltott ki.

Nyitókép: luoghifascismo.it
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018