eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Farewell Spit, 2015. február 14.Az új-zélandi örökségvédelmi minisztérium (DOC) által közreadott kép partra vetődött gömbölyűfejű delfinekről Farewell Spitben 2015. február 14-én, egy nappal az után, hogy több mint 200 delfin vetődött partra az új-zélandi Arany-öböl sekély vízében. A hatóságok szerint közel 100 delfin elpusztult, a többit nagy eséllyel sikerül visszaterelni a tengerbe. (MTI/EPA/DOC/Matt Nalder)
Nyitókép: MTI/EPA/DOC/Matt Nalder

Több száz delfin vetődött partra Új-Zélandon – videó

Kétszázötven gömbölyűfejű delfin jelent meg hétfőn a Pitt-sziget partjainál, zajlik a mentés.

A tengeri állatok mentésével foglalkozó Project Jonah elmondta: a térségben az emberekre és az állatokra leselkedő veszélyek miatt ritkán tudják újra vízbe terelni a megfeneklett ceteket.

A Pitt-sziget a külvilágtól elzárt terület, ahol kevesen élnek, a közeli vizekben nagy fehér cápák tanyáznak. A helyiek a szomszédos Chatham-szigetekről hívtak segítséget, ahol szombaton 215 gömbölyűfejű delfin múlt ki. A csupán negyven kilométerre északra található szigeteken az élve talált egyedeket a vadőrök lelőtték, hogy megkíméljék őket a további szenvedéstől.

A gömbölyűfejű delfinek nagyon szociális lények. Tömeges partra vetődéseknél gyakran előfordul, hogy a túlélők visszaúsznak hátrahagyott társaikért, viszont ez a viselkedés tovább nehezíti a sikeres mentést.

A Chatham-szigeteken nem ritkák a hasonló esetek: 1918-ban több mint ezer megfeneklett állat pusztult el a sziget partjainál.

A mostani jelenségről beszámoltak a Twitteren is, egy négy évvel ezelőtti, szintén Új-Zélandon történt hasonló esetről pedig videó készült:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×