eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Tüzérségi lövedék becsapódása nyomán keletkezett krátert néz egy férfi az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló délkelet-ukrajnai Luhanszk közelében lévő Vibrovka faluban 2022. február 23-án. Vlagyimir Putyin orosz államfő február 21-én elismerte a délkelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét, és együttműködési megállapodást írt alá a Kremlben Gyenyisz Pusilinnal, a Donyecki Népköztársaság és Leonyid Paszecsnyikkal, a Luhanszki Népköztársaság vezetőjével. Békefenntartókat küldött a szakadár területekre, amelyre válaszul az Európai Unió, az Egyesült Államok és más nyugati országok újabb szankciókat léptettek életbe orosz bankokkal és személyekkel szemben.
Nyitókép: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze

Hét luhanszki település felszabadítást jelentették be

Enerhodarban harmadik napja nincs se áramszolgáltatás, se ivóvízellátás.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó megnevezte azt a hét települést, amelyeket az elmúlt napokban szabadítottak fel az ukrán erők az orosz megszállás alól.

"Most mind a hét település teljes mértékben Ukrajna ellenőrzése alatt áll. Ezek: Novoljubivka, Nevszke, Hrekivka, Novojehorivka, Nagyija, Andrijivka és Sztelmahivka" – írta a kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A felsorolt falvak mindegyike a szvatovei járásban van. Hozzáfűzte, hogy az interneten már megjelent információk ellenére nem jelentették be azonnal a települések felszabadítását, mert

több helyen még folyamatban voltak a "helyzetet stabilizáló intézkedések".

Dmitro Orlov, a zaporizzsjai atomerőműnek otthont adó, orosz megszállás alá került Enerhodar polgármestere arról tájékoztatott, hogy a városban harmadik napja nincs se áramszolgáltatás, se ivóvízellátás. Hozzátette, hogy az orosz megszállók nem engedik be a városba a humanitárius segélyszállítmányokat, még az ivóvizet sem.

A Zaporizzsja megyei rendőrség közölte, hogy 13-ra nőtt a vasárnap hajnali orosz rakétatámadás halálos áldozatainak száma, a kórházba szállított sérülteké pedig hatvanra. Az elhunytak és a sérültek között is vannak gyerekek – fűzte hozzá a rendőrség, de erről számokat nem hozott nyilvánosságra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×