eur:
392.19
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Falfestményről készít felvételt egy nő a berlini fal leghosszabb megmaradt szakaszánál, az úgynevezett Keleti Oldal Galérián 2018. november 2-án. A több mint egy kilométer hosszú szakaszt több mint száz alkotás díszíti. A német fővárost 1961 és 1989 között kettéosztó betonfal elbontását 1989. november 9-én kezdték meg.
Nyitókép: MTI/EPA/Felipe Trueba

A keletnémetek még mindig sokkal kevesebbet keresnek, mint a nyugati honfitársaik

Harminckét évvel az újraegyesülés után Németország keleti fele több területen még mindig nem zárkózott fel a nyugati mellé. A legfrissebb adatok szerint az egykori NDK-ban élők évente átlagosan 12 ezer euróval kevesebbet keresnek a nyugati tartományokban élő honfitársaiknál, de hátrányos helyzetben vannak a szakmai előmenetelben is.

A jelentős bérkülönbségre szövetségi statisztikai hivatal adataiból derült fény. A hivatal erre vonatkozó jelentése a keleti tartományokat képviselő Baloldali Párt (Die Linke) parlamenti frakciójának megbízásából készült.

A ZDF közszolgálati televízió által ismertetett dokumentumból kitűnt, hogy míg Németország nyugati felében az ipar, illetve a szolgáltatások terén teljes munkaidőben dolgozók éves átlagkeresete az elmúlt esztendőben 55 797 euró volt, keleti "kollégáik" csupán 43 624 eurót vihettek haza.

Az adatok szerint a kereseti különbség pontosan 12 173 euró. Ugyanez a különbség 2020-ban 11 967 euró volt, azaz

egy év alatt a bérezési differencia 206 euróval növekedett.

Ha a keletnémet középréteg az adott évben 12 ezer euróval kevesebbel rendelkezik, ez egyben azt is jelenti, hogy az áremelkedések a keleten élőket még drámaibb mértékben sújtják, mint a nyugatiakat – fogalmazott Sören Pellmann, a keleti tartományokkal foglalkozó pártmegbízott.

Az adatokból kitűnt az is, hogy országos méretekben a nemek között is jelentős a bérezési különbség. Eszerint míg a férfiak 2021-ben átlagosan 56 853 eurót kerestek, a nők 47 976 eurót.

Mindezzel egy időben napvilágot látott egy másik jelentés is, amely rávilágított arra, hogy jelentősen csökkent azoknak a keletnémeteknek a száma, akik a gazdaság, a politika, továbbá a média területén a legmagasabb pozícióig jutottak. A jelenség nem új keletű. A korábbi felmérések szerint

a keletnémetek a vezető pozíciókban immár harminc éve alulreprezentáltak.

Új azonban az, hogy meghatározott társadalmi területeken a korábbi irányzat erősödött, a keletnémet vezetői "képviselet" tovább csökkent.

Carsten Schneider , a szövetségi kormány keleti megbízottja szerint mind a politika, mind a gazdaság vagy az igazságszolgáttatás területén, de az egyetemeken is vezető pozíciókban országos méretekben 3,5 százalékot tesz ki a keletnémetek aránya. Az ország keleti felében ez az arány 26 százalékos.

Ezen a helyzeten mindenképp változtatni kell – fogalmazott a szociáldemokrata kormánymegbízott, aki szerint a keletnémetek ugyancsak olyan jelentős potenciállal rendelkeznek, amelyre mindenképp támaszkodni kell.

A német belpolitiákáról szóló Aréna-beszélgetést itt hallgathatja meg:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×