INFORÁDIÓ
2022. szeptember 24. szombat
Gellért, Mercédesz

vulkán

izland

reykjavík

Láva ömlik és füst gomolyog a Fagradalsfjall tűzhányóból 2022. augusztus 3-án este, miután kitört a vulkán az izlandi fővárostól, Reykjaviktól 32 kilométerre délnyugatra, közel a Keflavik repülőtérhez. A tűzhányó legutóbbi kitörése nyolc hónappal korábban fejeződött be.

Lenyűgöző felvételek az izlandi vulkánkitörésről - videók

Infostart

Kitört egy tűzhányó Izlandon a főváros, Reykjavík közelében.

A Reykjanes félszigeten, Reykjavíktól mintegy harminc kilométerre északnyugatra található vulkán jelenlegi kitörése sokkal erőteljesebb volt, mint a 2021-es. A láva eddig körülbelül 74 ezer négyzetméternyi területet borított be.

Csütörtök reggel 4,6-es erősségű földrengés rázta meg a félszigetet a földtani intézet szerint. A földmozgások száma jelentősen csökkent a vulkánkitörés kezdete, szerda délután óta. A közelben élők egyelőre nincsenek veszélyben. A terület gyéren lakott, de itt található az ország legnagyobb repülőtere, amely Izland légi forgalmának nagy részét bonyolítja.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ChrisBurkard (@chrisburkard) által megosztott bejegyzés

Szakértők számoltak a kitöréssel, amelyet az elmúlt időszakban földrengések és föld alatti magmamozgások jeleztek előre.

Nem tudni, hogy meddig tart a vulkáni tevékenység, de tavaly hónapokig ömlött a láva ugyanebben a térségben.

A helyi hatóságok szerint a természeti látványosság legalább 1830 látogatót vonzott a Fagradalsfjall hegy közelébe szerdán. A polgári védelem aláhúzta: kisgyerekek nem tartózkodhatnak a kitörési zónában.

A tavalyi kitörés helyszínét több mint 435 ezer turista kereste fel.

Fagradalsfjall, 2022. augusztus 4.
Védőfelszerelést visel a Fagradalsfjall tűzhányóból kiömlő lávát figyelő ember 2022. augusztus 3-án, miután kitört a vulkán az izlandi fővárostól, Reykjaviktól 32 kilométerre délnyugatra, közel a Keflavik repülőtérhez. A tűzhányó legutóbbi kitörése nyolc hónappal korábban fejeződött be.
MTI/AP/Marco Di Marco
Védőfelszerelést visel a Fagradalsfjall tűzhányóból kiömlő lávát figyelő ember 2022. augusztus 3-án. A tűzhányó legutóbbi kitörése nyolc hónappal korábban fejeződött be. MTI/AP/Marco Di Marco
Fagradalsfjall, 2022. augusztus 4.
A Fagradalsfjall tűzhányóból kiömlő lávát nézik emberek 2022. augusztus 3-án, miután kitört a vulkán az izlandi fővárostól, Reykjaviktól 32 kilométerre délnyugatra, közel a Keflavik repülőtérhez. A tűzhányó legutóbbi kitörése nyolc hónappal korábban fejeződött be.
MTI/AP/Marco Di Marco
A Fagradalsfjall tűzhányóból kiömlő lávát nézik emberek. MTI/AP/Marco Di Marco

Izlandon 32 tűzhányórendszer aktív, sokkal több, mint bárhol Európában. Az országban, amely az eurázsiai és az észak-amerikai tektonikus lemezt elválasztó törésvonalon fekszik, átlagosan ötévente fordul elő vulkánkitörés.

A tavalyi kitörés helyétől északra tört fel a magma

Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus, az MTA levelező tagja az InfoRádiónak küldött elemzésében azt írta: a hasadékvulkáni kitörés augusztus 3-án, magyar idő szerint fél négykor kezdődött az izlandi Reykjanes-félszigeten. A kitörést néhány napos erős földrengéses tevékenység, majd a földrengések számának némi visszaesése előzte meg.

"A magma a tavalyi kitörési helyszíntől északra talált utat a felszínre, a Meradalahnjúkur oldala hasadt fel közel 500 méter hosszúságban és csapott fel lávafüggöny, lábánál pedig lávanyelvek indultak el. A láva a topográfia alapján északi irányba terjedhet. A kitörés erőssége, úgy tűnik, nagyobb, mint az egy évvel korábbi kitörés során. Ez összhangban van azzal az értékeléssel, miszerint nagyobb magmatömeg halmozódott fel az egy évvel ezelőtti állapothoz képest" - írta az egyetemi tanár, intézetigazgató, kutatócsoport-vezető.

Nyitókép: MTI/AP/Marco Di Marco
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018