eur:
389.74
usd:
365.15
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Facebook, WhatsApp és Instagram alkalmazás (b-j) egy okostelefon kijelzőjén Belgrádban 2021. október 4-én. Néhány perccel 18 óra előtt világszerte leállt a Facebook valamennyi szolgáltatása, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp, valószínűleg szerverhiba miatt. A Mark Zuckerberg irányította közösségi oldal és platformjai a több órás leállást követően október 4-én éjfél előtt nem sokkal újraindultak.
Nyitókép: Andrej Cukic

Szakértő: senkinek nem érdeke, hogy a Facebook kivonuljon Európából, ettől még...

Az uniós adatvédelmi szabályok miatt elképzelhető, hogy ki kell vonulnia a Facebooknak és az Instagramnak Európából.

Az ír adatvédelmi hatóság döntése szerint a Meta, vagyis a Facebook és az Instagram anyavállalata nem továbbíthatja a felhasználók adatait az Egyesült Államokba. Erről határozattervezetet is küldtek az európai adatvédelmi szabályozó hatóságoknak, azoknak pedig egy hónapjuk van arra, hogy véleményezzék.

Az ügy még 2020-ban kezdődött, az Európai Bíróság akkor semmisítette meg az EU és az Egyesült Államok közötti adatáramlásról szóló egyezményt. Ugyanis attól tartottak, hogy annak révén megfigyelhetik a felhasználókat. Mivel a Facebook anyacégének európai regionális központja Írországban működik, a helyi adatvédelmi hatóság is eljárást indított a vállalat ellen az adatkezelési szabályok megszegése miatt.

Koi Tamás, a HWSW informatikai hírmagazin szakújságírója szerint

egyelőre nem tudni, hogy az Ír Adatvédelmi Hatóság miként döntött,

mert a határozatot nem hozták nyilvánosságra. Vagyis nem tudni, hogy jogellenesnek találták-e azt az adatkezelési gyakorlatot, amit eddig a Facebook folytatott.

Így még az is elképzelhető, hogy az ír hatóság döntése nyomán a Meta kivonulna Európából, és így leállna a Facebook, az Instagram és a Whatsapp is. Erre többször is figyelmeztetett a cég. Koi Tamás szerint ugyanakkor erre kevés az esély, hiszen a tagállamok adatvédelmi hatóságai még dönthetnek másként a határozattervezetről. Ráadásul a kedvezőtlen döntést a Facebook anyacége jogi úton is megtámadhatja.

Az sem kizárt, hogy az egész ügy okafogyottá a válik a következő hónapokban. A szakújságíró emlékeztetett rá: az Egyesült Államok és az Európai Unió márciusban bejelentette, hogy letették az új, transzatlanti adatcsere egyezmény alapjait. Tehát könnyen lehet, hogy mire ez az egész jogi eljárás a végéhez ér, már lesz egy új adatcsere egyezmény.

Koi Tamás szerint valójában Írországnak sem érdeke a Facebook kivonulása, a cég ugyanis befizetett adójával komoly összegekkel járul hozzá az ír költségvetéshez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×