eur:
392.21
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Emmanuel Macron francia államfő voksol a nemzetgyűlési választások első fordulójában Le Touquet-ban 2022. június 12-én. A kétfordulós választáson mintegy 48 millió választópolgár a parlament alsóházának 577 képviselőjét választja meg öt évre. Franciaországban nincsen pártlistás szavazás, az állampolgárok egyéni jelöltekre adhatják le a voksukat.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin

Az egész EU számára óriási téttel bír a francia nemzetgyűlési választás

Minimális különbséggel, fej fej mellett végzett Emmanuel Macron elnök centrista pátszövetsége és a szocialista-zöld-kommunista baloldali összefogás a francia nemzetgyűlési választások vasárnapi első fordulójában. Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem docensét kértük értékelésre.

Szűcs Anita szerint nem történt nagy meglepetés a francia nemzetgyűlési választások első fordulójában. Tehát, ahogyan az elnökválasztás utáni előrejelzések is jósolták, Emmanuel Macron korábbi nagyon kényelmes többsége szépen lecsökkent – fűzte hozzá a Budapesti Corvinus docense. Meglátása szerint most azonban dinamikaváltás következhet a kormánypárt részéről az eddigi csendes, szinte már „antikampányban”. De ez az eredeti forgatókönyvbe is így volt betervezve, jegyezte meg a szakértő.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, rekordalacsony részvétel mellett az államfő és centrista szövetségesei Ensemble! (Együtt!) elnevezésű koalíciója a szavazatok 25,75 százalékával végzett az élen az első fordulóban, és alig 21 442 vokssal előzte meg a Jean-Luc Mélenchon által vezetett baloldali összefogást (NUPES), amely 25,66 százalékos támogatottságot szerzett. Az előző nemzetgyűlés összetételéhez képest 18,67 százalékos támogatottsággal a szuverenista jobboldali Marine Le Pen pártja tudja a leginkább növelni a képviselői számát, bár Szűcs Anita szerint az 577 mandátumos francia parlamentben még így is elenyésző lesz a súlyuk.

Ami a második fordulót illeti, a szakértő felidézte: Emmanuel Macron eddig nagyon csöndes kampányt vitt, ami során többnyire megerősítette a saját eddigi politikáját, illetve ahhoz kérte a választók felhatalmazását, hogy az elnökválasztási programját végre tudja hajtani a parlament segítségével, míg Jean-Luc Mélenchon ennek blokkolását kérte, kéri, hiszen kulcsfontosságú kérdésekben ellentétes politikai programot képvisel. Az egyetemi docens szerint a legfrissebb előrejelzések szerint

Macronnak még mindig van esélye arra, hogy abszolút többet szerezzen,

de az bizonyos, hogy a legnagyobb mandátumszámot képviselő párt az Ensemble! lesz a parlamentben. „Nagyon kevesen jeleznek mást.” Utóbbi eseten koalíciós kormányt, vagy adott kérdésekben koalíciókat kell létrehoznia, ami egyáltalán nem lehetetlen, tekintve a francia pártpalettát.

Bár a törvényhozási választásnak nincs akkora jelentősége Franciaországban, mint az elnökválasztásnak, hiszen utóbbi az, ami megadja a „víziót”, az irányt az országnak, szerepe így sem elhanyagolható, hiszen a parlament az, ami végül a kormány törvényeit elfogadja. Tehát ahhoz, hogy Macron nagy programjai zökkenőmentesen működjenek, nem árt, hogy ne álljon harcban a parlamenttel.

Szűcs Anita arra is felhívta a figyelmet, hogy bár eddig is volt olyan, hogy más politikai nagycsaládból jött a kormány és a köztársasági elnök, az eddigi történeti ív alapján a külpolitikai kérdésekben nem voltak nézeteltérések, a belpolitikában viszont annál inkább. A mostani helyzetben úgy tűnik viszont, hogy előbbiben is lenne,

Mélenchonnak ugyanis nagyon eltérő víziója van a NATO-ból való kilépéstől kezdve az európai uniós együttműködések fellazításáig.

„Úgyhogy most tétje van minden uniós tagország számára annak, hogy Franciaországban milyen lesz a kimenetele a törvényhozási választásoknak” – fogalmazott a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×