eur:
388.99
usd:
363.57
bux:
68271.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Négynapos munkahét: a világ legnagyobb tesztje jön Angliában

Sörfőző vállalatnál és fish and chips shopban dolgozók is vannak a több mint 3 ezer résztvevő munkavállaló között.

Egy londoni sörfőző vállalatnál, fish and chips shopban és orvosi eszközökkel foglalkozó manchesteri cégnél is tesztelik a 4 napos munkahét hatásait abban a nagy-britanniai kísérletben, ami júniusban indul, és várhatóan decemberig tart majd – írja a The Guardian cikke alapján a hrportal.hu.

Várhatóan 60 cég több mint 3 ezer munkavállalója vesz részt abban a júniustól az év végéig tartó tesztidőszakban, amely alatt a 4 naposra rövidített munkahét hatásait vizsgálják. Ez a világ eddigi legnagyobb ilyen irányú kutatása.

A rövidített munkahét célja, hogy

az alkalmazottaknak kevesebbet kelljen dolgozni ugyanannyi fizetésért, miközben a munkavégzés hatékonyságát növelni tudják.

Az erre vonatkozó pilot programot az Oxfordi, illetve a Cambridge-i Egyetem akadémikusai, az amerikai Boston College dolgozták ki a 4 Day Week Global és az Autonomy nevű agytröszttel közösen.

A lap emlékeztet, hogy Izlandon már zajlott egyébként hasonló próba: 2500 ember bevonásával és a reykjavíki önkormányzat, valamint a kormány közreműködésével vizsgálták a rövidítés lehetőségeit és hatásait. Az eredmények a kezdeményezés elsöprő sikerét mutatták.

Az izlandi példa jótékony hatásai:

  • nőtt a dolgozók produktivitása,
  • csökkent a stressz és a kiégés veszélye,
  • javult az egészségi állapotuk és a munka-magánélet egyensúlya is.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×