eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Tálib fegyveresek őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér bejárata előtt 2021. augusztus 16-án, miután elterjedt a hír, hogy külföldi országok vízum nélkül is kimenekítik a helyi lakosokat és több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil behatolt a repülőtér területére. Előző nap a tálib lázadók harc nélkül behatoltak Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták.
Nyitókép: MTI/EPA/STRINGER

Visszakerült rokonaihoz a kabuli reptéren eltűnt afgán csecsemő

Mindössze két hónapos volt a fiú, amikor kétségbeesett szülei átnyújtották a vélt amerikai katonáknak a kabuli repteret övező drótkerítéssel óvott fal fölött.

A tálib hatalomátvétel idején kialakult káoszban a csecsemő eltűnt: Sohail Ahmadira azt követően bukkantak rá, hogy a Reuters exkluzív riportot közölt az eseményekről, egy, a fotót is tartalmazó cikk formájában. Mint kiderült, a fiút a reptéren Hamid Safi, a 29 éves taxisofőr találta meg. A férfi a CNN cikke szerint hazavitte a gyermeket, hogy sajátjaként nevelje fel.

A vér szerinti család és a sofőr közt heteken át tartottak a tárgyalások, Safit a tálibok őrizetbe is vették, ezt követően került vissza a csecsemő nagyapjához és más, Kabulban élő rokonaikhoz. Szülei és testvérei végül sikeresen eljutottak az USA-ba, most a család azt szeretné, hogy visszakerülhessen hozzájuk a csecsemő.

A fiú apja, Mirza Ali Ahmadi, aki biztonsági őrként dolgozott az amerikai nagykövetségen, és anyja, Suraya

attól féltek, hogy fiukat agyontapossa tömeg,

amikor a repülőtér kapujához közeledtek az Egyesült Államokba tartó járat felé. Kétségbeesésükben adták át a gyermeket egy, a reptér falain belül látott katonának, akiről úgy gondolták, amerikai. Az apa azt gondolta, biztosan gyorsan sikerül megtenniük azt az öt méteres utat, ami a kapuig tartott, ahol vissza fogja kapni a csecsemőt - de nem így történt. A tálib erők visszaszorították a tömeget, és még fél óra kellett ahhoz, hogy Ahmadi, a felesége és négy másik gyermekük bejusson a kapun - de ekkorra a legkisebb gyermek már sehol sem volt.

Ahmadi kétségbeesetten kereste a fiát, a reptéri tisztviselők azt mondták neki, hogy valószínűleg külön vitték ki az országból, és később találkozhatnak vele. A család többi tagját végül egy texasi katonai bázisra reptették. Hónapokig nem tudták, hol van a legkisebb gyermekük.

Az eset nem egyedi, a kaotikus evakuáció ideje alatt rengeteg gyermek szakadt el szüleitől.

Mivel Afganisztánban nincs amerikai nagykövetség, a nemzetközi szervezetek pedig túlterheltek, az afgán menekültek nehezen kapnak választ az ehhez hasonló bonyolult újraegyesítések időzítésére vagy lehetőségére.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×