eur:
394.95
usd:
371.72
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
COVID-19 Coronavirus vaccine and syringe with Austrian flag on background. COVID-19 vaccination program begins in Europe
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

További szigorításokat vezet be Ausztria

A kormány kezdeményezésére hivatalosan is meghosszabbította a járványügyi zárlatot a parlament illetékes főbizottsága.

Kijárási korlátozást legfeljebb 10 napra lehet elrendelni, ezért volt szükség most az újabb határozatra. A zárlat hivatalosan december 11-ig tart – írja a krone.at.

A kijárási korlátozásokkal kapcsolatos szabályok változatlanok, viszont újdonság, hogy változik az alapvető cikkeket árusító üzletek nyitva tartása. Csütörtöktől ezek a boltok legkésőbb 19 óráig lehetnek nyitva, noha eddig 21 óráig fogadhattak vásárlókat.

Új szabály, hogy a fenyőfaárusítás nem esik korlátozás alá, szabadtéren szabadon lehet értékesíteni a karácsony előtti időszakban.

Az Egészségügyi Minisztérium emellett a hosszabbításról rendelkező jogszabályba foglalta be az oltási igazolások érvényességének korlátozását is. December 6-tól a kétszer beoltottak zöld útlevelében az oltási igazolás 360 helyett csak 270 napig lesz érvényes. Kivételt azok képeznek, akik a két oltás óta át is estek a fertőzésen. Számukra marad a 360 napos érvényesség.

A kormány az egészségügyi zárlat meghosszabbítását azzal indokolta, hogy megnőtt a koronavírussal összefüggő halálesetek száma, és a súlyosan érintett régiók kórházai pedig arra figyelmeztettek, hogy az intenzív osztályok elérik kapacitásuk határát.

A zárlat értelmében az emberek csak meghatározott okokból hagyhatják el otthonukat, élelmiszert vásárolhatnak, orvoshoz mehetnek vagy sportolhatnak.

A bölcsődék és az iskolák nyitva maradtak azok számára, akiknek szükségük van rájuk, de a szülőket arra kérték, hogy ha lehetséges, tartsák otthon a gyermekeket.

Az MTI emlékeztet, Alexander Schallenberg osztrák kancellár november közepén még azt prognosztizálta, hogy a lezárást tíz napig tart majd, és legfeljebb újabb tíz nappal meghosszabbíthatják, de az oltottak és a gyógyultak számára bevezetett korlátozások legkésőbb december 13-án véget érnek.

Az ország hétnapos fertőzöttségi rátája egyébként csökkenni kezdett. Kedden 894,2 eset jutott százezer lakosra, szemben a zárlat kezdetének napján tapasztalt több mint 1100 esettel.

A hatóságok korábban azt ígérték, hogy első európai országként február 1-jétől kötelezővé teszi a védőoltásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×