eur:
395.8
usd:
366.89
bux:
65576.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
NORTH PORT, FL - SEPTEMBER 20: A makeshift memorial dedicated to missing woman Gabby Petito is located near City Hall on September 20, 2021 in North Port, Florida. A body has been found by authorities in Grand Teton National Park in Wyoming that fits the description of Petito, who went missing while on a cross-country trip with her boyfriend Brian Laundrie.  (Photo by Octavio Jones/Getty Images)
Nyitókép: Octavio Jones/Getty Images

Az amerikai influenszer holttestét találták meg, vőlegénye továbbra is bujkál

A közösségi médiában ismertté vált 22 éves Gabby Petito holttestét találták meg korábban Wyomingban, rengeteg a kérdés.

Gabby Petito esetét nemcsak a tengerentúlon, hanem világszerte is figyelemmel követte a média. Családja utoljára augusztus 30-án beszélt vele, két hét múlva egyedül tért haza útjukról vőlegénye, a 23 éves Brian Laundrie. A férfit nem gyanúsítotti minőségben, de keresi a rendőrség. Az USA Today által idézett szakértők szerint ugyanakkor a rengeteg újságcikk ellenére a szélesebb kontextus, a kapcsolati erőszak hiányzik a történetből.

Látták, hogy a férfi megüti

Petito halálát megelőzően a rendőrséget hívta egy szemtanú, aki látta Laundrie-t, amint megüti Petitót. A kiérkező rendőrök testkamerája rögzítette a párral folytatott beszélgetést, amelynek végén Laundrie-t egy hotelbe kísérték a rendőrök, Petito pedig megkapta a lakóautó kulcsait. Az azóta nyilvánosságra került felvétel alapján felmerül a kapcsolati erőszak gyanúja, amely az Egyesült Államokban minden harmadik nőt érint. Magyarországon a NANE gyűjtése alapján 2012-ben a 15 év fölötti nők 19 százalékát érte fizikai erőszak kapcsolaton belül, 49 százalékukat pedig verbális bántalmazás.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gabby (@gabspetito) által megosztott bejegyzés

"Ha ezt egy drámai, elszigetelt esetként kezeljük, nem látjuk a teljes képet. Ebben az országban naponta átlagosan három nőt ölnek meg családon belüli erőszak miatt, és nem teszünk eleget a probléma megoldása érdekében" - mondta Kiersten Stewart, a Jövő erőszak nélkül nonprofit szervezet közpolitikai és érdekvédelmi igazgatója.

Nagyon elterjedt probléma

A családon belüli erőszak megelőzhető, de széles körben elterjedt közegészségügyi probléma, amelynek előfordulása faji, életkori, jövedelmi, szexuális irányultsági, vallási és nemi hovatartozástól függetlenül megfigyelhető. A kapcsolati erőszak egyes esetei, ha azok ismert embereket érintenek vagy fehér halálos áldozatuk van, felkeltik a közvélemény figyelmét, ugyanakkor nem kerül a figyelem középpontjába a nemi alapú erőszak mindenütt jelenlévő voltával, az azt mozgató hatalmi dinamikával, valamint az áldozatok személyével, viselkedésével és a segítségnyújtásuk legjobb módjaival kapcsolatos káros sztereotípiákkal kapcsolatos kritikus kérdések feltárása.

Jó példa erre a fent említett videó. Szakértők szerint teli van figyelmeztető jelekkel: Laundrie nyugodtnak tűnik, nevetgél és barátságos hangot üt meg a rendőrökkel, annak ellenére, hogy kezdetben megpróbált elhajtani előlük. Az egyikük, úgy tűnik, hogy megérti Laundrie-t, mert több éve házas. Laundrie őrültnek nevezi Petitót, de azt mondja, hogy törődik vele.

Viselkedése aggodalomra adott volna okot

Petito viselkedése szembetűnően más volt. Kapkodta a levegőt, azt mondta, hogy Laundrie erőszakosan megragadta az arcát, és a rendőrök hallották, amint arról beszélnek, hogy egy szemtanú szerint látták, ahogy a férfi meglökte őt. A nő azt mondta a rendőröknek, hogy megütötte Laundrie-t.

"A rendfenntartó erőknek adott válasza tipikus. Nagyon feldúlt és magát hibáztatja, míg a férfi nyugodt és szintén őt hibáztatja"

- mondta Ruth Glenn, a Nemzeti Koalíció a családon belüli erőszak ellen nevű szervezet elnöke. A rendőrök afelé hajlanak, hogy a nő bántja a férfit.

"Sztereotipikusan gondolkodnak: azt gondolják, a nő őrült vagy hisztérikus. Bagatellizálják az erőszakot, mint egy, a pár tagjai közti apró, jelentéktelen dolgot. Pedig az, hogy Petito mennyire rémült, komolyabb jel, mint bármelyik karcolás a férfi arcán" - véli Glenn.

A segélyhívó, aki jelentette az incidenst, azt mondta a diszpécsernek, hogy a férfi pofozta és ütötte a nőt.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gabby (@gabspetito) által megosztott bejegyzés

A szakértők szerint a családon belüli erőszakkal kapcsolatban továbbra is fennállnak veszélyes sztereotípiák, és részben ezért van szükség arra, hogy a nyilvánosság és a bűnüldöző szervek jobban megismerjék a bántalmazás dinamikáját, olyan fogalmakkal kapcsolatban, mint a kétirányú erőszak vagy az önvédelem. A családon belüli erőszakkal kapcsolatos káros mítoszok közé tartozik az a feltételezés,

  • hogy az áldozatnak könnyű lépni és elhagyni partnerét,
  • hogy a segítség mindig elérhető, ha segítséget kérnek,
  • és hogy a bántalmazókat könnyű kiszúrni.

A közösségi média lecsapott az esetre

A közösségi média eközben úgy szippantja be Petito történetébe az embereket, mintha egy sorozat évadzáró epizódjához közelednének. Egyes közösségimédia-szereplők erre építve több tucat videóból álló sorozatban foglalkoztak Petitóval, Spotify-lejátszási listáktól kezdve minden róla elérhető nyilvános információval. Ezzel nemcsak magukat szórakoztatták, de pénzt is gyűjtöttek, dollárokra váltva egy ember halálát. Az érdeklődés érthető, hiszen egy olyan emberről van szó, aki népszerűségét a közösségi médiában szerezte, ugyanakkor annak jellege mégis bizarr.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gabby (@gabspetito) által megosztott bejegyzés

A vőlegény nem beszélt

Brian Laundrie-t családja állítása szerint szeptember 14-én látták utoljára, nekik azt mondta, a közeli Carlton Reserve-be indul.

Több napnyi előnye van a rendőrökkel szemben,

akiknek így elég nehéz dolguk van keresésével, mivel a rezervátum, ahol dolgoznak, meglehetősen veszélyes terület is mély tavakkal és veszélyes állatokkal. A gazdagon erdős területen ráadásul egy terepszínű ruházatot viselő embert igencsak nehéz észrevenni, írja a CNN.

A férfi eltűnését megelőzően sem volt hajlandó beszélni arról, mit tud Petitóról és mikor, hol látta utoljára. Családja sem hajlandó már a rendőrség kérdéseire válaszolni. Amíg a férfi nem kerül elő, nem valószínű, hogy több kiderülhet a tragikus sorsú fiatal nő életének utolsó napjairól.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×