eur:
394.5
usd:
369.71
bux:
65195.4
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Magas a halálozások száma Erdélyben

Időközben a házasságkötések száma elkezdett visszaállni a koronavírus-járvány előtti szintre.

Magas a halálozások száma Erdélyben - állapította meg az Erdélystat statisztikai portál az idei év első öt hónapjának népmozgalmi tendenciáiról szóló, kedden kiadott közleményében.

Az Erdélystat a megyei statisztikai hivatalok által nyilvánosságra hozott adatok összesítése alapján mutatja be a születési, halálozási és házasságkötési trendeket Erdélyben, a Székelyföldre vonatkozó megállapításait pedig Hargita és Kovászna megye adatai alapján fogalmazta meg. Mivel a járvány miatt már a 2020-as év is különlegesnek számított, ezért az idei adatokat az "utolsó békeév" - 2019 - és a koronavírus-járvány által meghatározott 2020 adataival is összevetették.

A statisztikai portál grafikonján látszik, hogy a halálozási görbe lokális csúcsai egybeesnek a járvány tavaly őszi második, illetve idei tavaszi harmadik hullámával.

A tavalyi erdélyi elhalálozási tendenciák az év második felében tértek el jelentősen az "utolsó békeév" görbéjétől: a halálesetek száma 2020 augusztusától kezdett növekedni, a novemberi csúcson pedig már csaknem duplája volt ez előző évinek. 2021 január-februárjában a halálozási többlet csökkent, majd idén március-áprilisban ismét növekedni kezdett.

Májusban, bár kevésbé kiugró módon, de még mindig igen magas volt a halálozások száma Erdélyben. Összességében az idei év első öt hónapjában 2019-hez viszonyítva 21, 2020-hoz viszonyítva 23 százalékkal nőtt a halálozások száma.

Éves összevetésben tavaly 2019-hez képest 17 százalékkal több (97 825) Erdélyben élő polgár halálozott el.

A Székelyföldön a halálozást tekintve hasonló trendek figyelhetők meg, mint Erdély egészében: 2020-ban 2019-hez képest mintegy 13 százalékkal nőtt a halálozások száma, elsősorban az október-decemberi kiugró értékek miatt. A 2021-es év első öt hónapjában Székelyföldön 15 százalékkal több halálesetet anyakönyveztek 2019, illetve 24 százalékkal többet 2020 hasonló időszakához viszonyítva.

Az Erdélystat közleménye szerint a vizsgált időszakban nőtt a házasodási kedv Erdélyben. A házasságkötések száma a 2020-as zuhanást követően ismét növekedni kezdett, de még nem tért vissza a 2019-es szintre: az idei első öt hónapban 9868 házasságot kötöttek, ez mintegy másfélszerese a tavalyi értéknek, de bő ötödével (21 százalékkal) elmarad a 2019-es "utolsó békeév" értékétől. Székelyföldön 841 esküvőt kötöttek az év első öt hónapjában, ez 7 százalékkal marad el a 2019-es adattól.

Az élveszületések tekintetében kisebbek a változások. Erdélyben tavaly 5 százalékkal kevesebb gyermek született, mint 2019-ben, és a csökkenés nem is az év utolsó hónapjaira koncentrálódott, tehát valószínűleg nem a járvány hatásáról van szó. 2021 első öt hónapjának adatai további jelentős, 10 százalék feletti csökkenést vetítenek előre, de az idei, előzetes adatok még módosulhatnak a késve anyakönyvezett születések adatainak feldolgozása során.

Székelyföldön az elmúlt hónapok születési számai a teljes Erdélyt jellemző trendekhez képest még viszonylag "elfogadhatóan" alakultak: míg 2019 és 2020 között Székelyföldön is 6 százalékkal apadt a születésszám, az idei év első öt hónapjában már csak 2 százalékos volt a további csökkenés - mutatott rá az erdélyi statisztikai portál.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×