eur:
394.94
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
2021. március 15-én közreadott kép a különböző színű útburkolati jelekről az Írország és Észak-Írország közötti határon, az észak-írországi Londonderry közelében lévő autóúton 2020. január 31-én. Az Európai Bizottság felszólító levelet küldött az Egyesült Királyságnak, mert álláspontja szerint a brit fél megszegte az EU-tagsága megszűnéséről (Brexit) szóló megállapodásnak az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyvében rögzített kötelezettségeit. Az Egyesült Királyság március 3-án kijelentette, hogy egyoldalúan elhalasztja annak teljes alkalmazását az áruk és háziállatok Nagy-Britanniából Észak-Írországba történő szállítására vonatkozóan.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Trükkös húzás a brit kormánytól a migráció ellen

A brit belügyminisztérium honlapot hozott létre, hogy félrevezető információkkal eltántorítsa a migránsokat attól, hogy az Egyesült Királyságba jöjjenek – közölte a The Independent című brit napilap saját tényfeltáró kutatására hivatkozva.

A The Independent állítása szerint a belügyi tárca egy On The Move nevű, megtévesztésre szánt szervezetet hozott létre, amely "az úton lévő migránsokat hivatott ingyenes, megbízható és fontos információkkal ellátni". A szervezet honlapjának elérhetőségeit egy, a közösségi médiában folytatott, öt hónap alatt 23 ezer angol fontot felemésztő kampány során juttatták el a Franciaországban, illetve Belgiumban tartózkodó, a La Manche-csatornán átkelni vágyó migránsoknak.

A honlap a többnyire segélyszervezetek által használt .org tartománynévvel működik, és egyébként nem tartalmaz semmilyen hivatkozást a belügyminisztériumra.

A The Independent kutatómunkája feltárta, hogy a honlapot 2020 áprilisában hozták létre olyan módon, hogy rejtve maradjanak a tulajdonos személyes adatai.

A honlap arra biztatja a menedékkérőket, hogy emailen forduljanak kérdéseikkel az On The Move-hoz, nem tudván, hogy valójában a brit kormánnyal veszik fel a kapcsolatot.

A portál arról tájékoztatja az olvasókat, hogy az Egyesült Királyság rendszeresen visszaküldi az Európai Unióba az illegális bevándorlókat, bár valójában ezt a brexit miatt már január elsejétől nem tudta megtenni. A portálon szerepel az az információ is, miszerint bűncselekmény lenne bárkát átvezetni a La Manche-csatornán. A The Independent ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az ilyen vitatott perek az utóbbi időben alábbhagytak.

A portál, amelyet a La Manche-csatornán átkelő migránsok nagy száma miatt hoztak létre, egyebek között olyan jelmondatokat sulykol, mint

  • "ne sodord veszélybe a saját és a gyermeked életét",
  • "vissza fogunk küldeni", és
  • "nem bújhatsz el".

Nick Thomas-Symonds, az ellenzéki brit Munkáspárt árnyékkormányának belügyminisztere azzal vádolta meg Priti Patel brit belügyminisztert, hogy kaotikus módon vezeti tárcáját és ebből fakadóan több ezer angol fontot költöttek egy "hamis, szégyenletes és megalázó" reklámkampányra.

"Olyan bevándorlási politikára van szükségünk, amely az embercsempészetből nyerészkedő bandák megfékezésére, illetve a biztonságos és jogszerű bevándorlási útvonalak megnyitására összpontosít, valamint a kormány hatástalan törvénytervezetének visszavétele szükséges, amely jogszabály a menekültügyi egyezménybe ütközik" – hangsúlyozta Thomas-Symonds. Kiemelte, hogy a szóban forgó honlapot a belügyminisztérium illegális bevándorlókat eltántorító kampányának keretében hozták létre.

Az On The Move honlapjára látogatóknak először azt a kérdést teszik fel, hogy fontolgatják-e az illegális beutazást az Egyesült Királyság területére. Az igennel válaszolókat

olyan oldalra kalauzolják, amely az utazás veszélyeire, a jogi kockázatokra és az európai országban zajló élet valóságára hivatott felhívni a figyelmet.

A honlapnak van egy "biztonságos és legális alternatívák" oldala is, de ez nem tartalmaz semmilyen arra vonatkozó részletet, hogyan lehet beadni menedékkérelmet Nagy-Britanniában, vagy hogyan lehet bejutni az országba jogszerű úton. Ehelyett a közzétett információk Franciaországra és Belgiumra, illetve más uniós államokra összpontosítanak, valamint arra, miként lehet önként visszatérni a származási országokba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×