eur:
393.49
usd:
367.82
bux:
67211.28
2024. április 26. péntek Ervin
Hozzátartozók várják a foglyok szabadon engedését a ranguni Inszein börtön előtt 2021. június 30-án. A nap folyamán mintegy hétszáz foglyot enged szabadon a mianmari junta, sajtóhírek szerint politikai foglyok is vannak köztük.
Nyitókép: MTI/EPA/Lynn Bo Bo

Sokkos állapotban, de legalább szabadulhatott a börtönből az ötéves kislány Mianmarban

Anyjával és testvérével akkor börtönözték be, amikor az apját keresték a mianmari junta elleni tüntetéseken való részvétel miatt.

A lányt, aki az apja elmondása szerint sokkos állapotban van, szerdán engedték szabadon a délkelet-ázsiai ország második legnépesebb városának számító Mandalaj városában a Myanmar Now nevű hírportál tájékoztatása szerint.

Az apa ellen letartóztatási parancsot adtak ki a február eleji katonai puccs elleni tüntetéseken való részvétel miatt.

A kislány anyjával és 17 éves testvérével együtt a börtönben töltötte ötödik születésnapját.

A családtagok szerdán elmentek Mandalaj egyik rendőrőrsére, hogy megkeressék a kislányt. Szabadon engedése után elintézték, hogy találkozhasson apjával, aki két másik lányával továbbra is a katonák elől rejtőzködik. Az apja a Myanmar Now-nak elmondta, hogy öt éves lánya a börtönben

nem tudott rendesen enni, és a WC vízével kellett mosakodnia.

Az apa állítása szerint nem kapott hírt felesége és másik lánya állapotáról.

A mianmari hatóságok szerdán a kislány mellett további csaknem 3000 embert engedtek szabadon, akiket a katonai hatalomátvétellel szembeni ellenálláshoz köthető tevékenységek gyanúja miatt vettek őrizetbe.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők valamivel több mint 6400 embert vettek őrizetbe, és letartóztatási parancsot adtak ki további csaknem kétezer gyanúsított ellen.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve az Aung Szan Szú Kjí vezette kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel. A tüntetők egy része csatlakozott a puccs elleni polgári engedetlenségi mozgalomhoz, míg mások fegyvert ragadtak, és beálltak az etnikai gerillaszervezetekhez, amelyeknek egy része támogatja a katonai hatalomátvétel elleni megmozdulásokat. Az AAPP szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 883 embert öltek meg.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×