eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Az új koronavírus betegeinek ápolására alakítanak ki szükségkórházat az indiai Asszám államban fekvő Gauháti egyik sportcsarnokában 2021. április 19-én. A koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma több mint 15 millió Indiában, a második legmagasabb a világon az Egyesült Államok után.
Nyitókép: MTI/AP/Anupam Nath

WHO: három dolog felelős az indiai járványkitörésért

A járvány ugyanakkor nem tiszteli a határokat vagy a nemzetiségeket, így a kialakult helyzet következményei mindannyiunkra hatást gyakorolhatnak.

Nem lehet csak a frissen megjelent vírustörzsekre fogni azt, ami jelenleg Indiában történik, figyelmeztetett Tarik Jašarević, a WHO szóvivője. A B1617 jelű indiai variáns az előzetes vizsgálati eredmények és az egészségügyi dolgozók anekdotikus bizonyítékai alapján valóban jóval fertőzőbb, mint a globálisan eredetileg elterjedet variáns volt. Az ugyanakkor nem tiszta, hogy mekkora mértékben felel ez a duplamutáns törzs az Indiában kialakult helyzetért, és mekkora szerepe van abban egyéb faktoroknak, írja a The Guardian.

A tömeges események, mint a politikai rendezvények, esküvők vagy vallási események, ugyanúgy hozzájárultak a kialakult helyzethez, mint az alacsony átoltottság. Az egészségügyre az is nagy nyomást helyezett, hogy

sok olyan ember ment kórházba a koronavírus tüneteit tapasztalva, akik otthon is kigyógyultak volna a betegségből.

Amint azt Jašarević is kiemelte, a betegek 15 százalékának van szüksége kórházi ellátásra, ezért fontos a triázsolás az intézményekbe érkezők esetében annak feltárására, hogy valóban szükségszerű-e intézményi ápolásba venni őket.

Elszabadultak a számok

Mindennek következtében katasztrofális helyzet alakult ki az országban: gyógyszerért, oxigénért, ellátásért küzdenek, valamint harcolnak az idővel a betegek hozzátartozói. A BBC alábbi videója is illusztrálja a helyzetet: a nyugalom megzavarására alkalmas képsorok megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánljuk.

Kedden ismét 300 ezer fölött volt a frissen felfedett koronavírusos megbetegedések száma: Delhiben a pozitivitási ráta 35 százalékos fölötti a tesztek esetében, de ezzel nem rekorder a város - ez a cím Kolkatának jár, ahol közel 50 százalék az arány, miközben jelenleg is zajlanak a helyi választások.

A vírus nem tisztel határokat

Ezek az adatok pedig, bármilyen messzinek tűnik ma India például Magyarországtól, a világ bármely nemzetére hathatnak. Ahogyan a BBC cikke is kiemeli, a járvány rámutatott arra, milyen kis hely a világ - ha egy országban nagyon magas szintre emelkednek a fertőzésszámok, az azt jelenti, hogy e betegség jobban fog terjedni más államokban is. Hiába léptettek életbe utazási korlátozásokat, karantént és tesztrendszert az országok, a vírus képes megszökni onnan, ahol elszabadult, s ha valaki nagyon fertőzött országban jár, nagyobb eséllyel viszi magával, mint ha kevésbé fertőzöttben. Eközben pedig az Indiában tomboló vírusban ott van egy újabb, potenciálisan veszélyesebb mutáció kialakulásának a lehetősége is. Ahhoz, hogy erre kisebb legyen az esély, lezárások és egyéb intézkedések mellett nagyon nagy szükség van az oltás általi immunizációra is, ami azonban lassan halad az országban. Az egy adaggal oltottak aránya 10 százalék, a teljesen immunizáltaké pedig alig 2 százalék csak.

Lett volna mivel oltaniuk

Mindez azért is érthetetlen, mert a világ legnagyobb vakcinagyártó nemzetéről van szó, mely a Szérum Intézet révén a COVAX sémát is oltások tízmillióival látta el a második hullám kezdete előtt. Ilyen gyártási kapacitással a háta mögött az országnak meglett volna a lehetősége arra, hogy tömegesen oltsa be állampolgárait. A Szérum Intézet több mint egymilliárd adag oltás gyártását ígérte az AstraZeneca és a Novavax oltásából, de a Janssen oltását, a helyi Covaxint és a Szputnyik V-t is gyártják az országban a Sky News cikke szerint. Mindemellett 145 millió adagot sikerült csak beadni eddig saját polgárainak, ennek nagy részét is a jelenlegi kitörés hatására.

Mostanra napi 3,3 millió embert oltanak be a fertőzés ellen,

de még így sem tudnak lépést tartani a kereslettel. Probéma az oltások beadásának megszervezése is: az állami egészslgügyi szoltálat nagyon alulfinanszírozott, mindössze a GDP 1 százalékával gazdálkodhat, így a legtöbb indiai magánszolgáltatókban bízik meg, akiket azonban most túlterhel a járvány, így nem tudnak megfelelő segítséget nyújtani.

Az elhúzódó indiai krízis globális vakcinakrízist is okozhat: az ország már korlátozta a kivitt védőoltások mennyiségét, ami leginkább a COVAX-ban bízó, közel 100 szegény ország helyzetét rontja még inkább.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×