eur:
393.15
usd:
366.96
bux:
66537.27
2024. április 25. csütörtök Márk
A perui elnöki hivatal által közreadott képen a korrupcióval gyanúsított Martín Vizcarra perui elnök beszédet mond az elnöki palota épülete előtt Limában 2020. november 9-én, miután a törvényhozás megszavazta elmozdítását posztjáról egy alkotmányos vádeljárás keretében. Az államfő feladatait a 2021 júliusában lejáró hivatali idő végéig Manuel Merino parlamenti házelnök látja el.
Nyitókép: MTI/EPA/Perui elnöki hivatal

Megfertőződött a soron kívül oltakozó volt perui elnök

Pozitív lett a volt perui elnök koronavírus-tesztje nem sokkal azt követően, hogy a törvényhozás eltiltotta a közhivatal viselésétől, mert soron kívül adatta be magának a vírus elleni oltóanyagot.

Martín Vizcarra a Twitteren közölte, hogy az óvintézkedések ellenére mind ő, mind pedig a felesége megfertőződött.

Az 58 éves Vizcarrát – Pilar Mazzetti volt egészségügyi miniszterrel és Elizabeth Astete egykori külügyminiszterrel együtt – április 17-én a dél-amerikai ország kongresszusa 10 évre tiltotta el közhivatal viselésétől.

Mindhárom politikus soron kívül kapta meg a vakcinát, ami politikai botrányt okozott Peruban.

Jóllehet Vizcarra elvileg kongresszusi képviselői helyet nyert az április 11-i általános választáson, a döntés megfosztja mandátumától.

A volt elnök saját magán kívül a testvérének és a feleségének is beadatta az oltást, bár akkor még egyetlen vakcina alkalmazása sem volt engedélyezett az országban.

A politikus azzal védekezett, hogy „bátor döntést hozott”,

és a 12 ezer önkéntes egyikeként vállalta a Sinopharm kínai gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina tesztelését.

Vizcarra ellen a parlament korrupciós vádak miatt szeptemberben alkotmányos vádeljárást kezdeményezett. Azzal vádolják, hogy még a dél-perui Moquegua megye kormányzójaként 2011 és 2014 között mintegy 637 ezer dollárnyi (mintegy 192 millió forint) kenőpénzt fogadott el két építőipari cégtől, amelyek később közbeszerzési pályázatokat nyertek. Novemberben a kongresszus meg is szavazta az elmozdítását a posztjáról.

A 33 milliós Peruban eddig több mint 59 ezer ember vesztette életét a fertőzés miatt, jelentések szerint

az országban átlagosan ötpercenként halnak bele a fertőzésbe.

A dél-amerikai országban annak ellenére lazítottak a megelőző intézkedéseken, hogy a vírus brazil variánsa miatt a járvány gyorsabban terjed. Szakértők az igazolt fertőzöttek számának a növekedéséért egyebek közt az április 11-ei elnök- és parlamenti választást teszik felelőssé, amelyen személyes részvételt írtak elő, valamint a választást megelőző kampány miatti enyhítéseket, beleértve a jelöltek számára engedélyezett kampányutakat.

Peruban a regisztrált fertőzöttek száma meghaladja az 1,7 milliót.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×