eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Janssen gyógyszergyártó üzeme a hollandiai Leidenben 2021. március 10-én. A cég laboratóriumában fejlesztették ki a Johnson and Johnson amerikai multinacionális vállalat egyadagos koronavírus elleni vakcináját, amelynek alkalmazását várhatóan március 11-én engedélyezi az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága. Uniós tisztviselők szerint a szállítások várhatóan áprilisban kezdődnek.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Sem van der Val

Elkezdték Európában használni a Janssen egyadagos oltását

Körkép arról, hogy az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA döntését követően több uniós tagállam is beveti a Johnson&Johnson vakcináját.

A várakozások szerint egyes országok ugyanúgy életkori megkötésekkel illesztik be oltási rendjükbe a vakcinát, ahogyan azt az AstraZeneca védőoltásával tették: logikus következmény lenne ez azt követően, hogy az EMA ugyanazt a verdiktet mondta ki a Janssen oltására is. Eszerint fel kell tüntetni a nagyon ritka mellékhatások közt a vérrögösödést alacsony vérlemezkeszám mellett, de az oltás előnyei ezzel együtt felülmúlják annak rizikóit.

A The Guardian összeállítása szerint Spanyolországban két nappal az EMA utasítását követően, csütörtökön vették használatba az oltást: az országba a múlt héten 150 ezer adag érkezett, melyet félretettek arra az időre, amíg az EMA nem jutott döntésre. A spanyolok egyelőre a 70–79 éves korosztály tagjainak immunizálására használják a vakcinát.

Hollandiában a jövő héten kezdenek el oltani azzal, és Németországban is szeretnék minél hamarabb elkezdeni használni a vakcinát – azzal kapcsolatosan, hogy bevezetnek-e valamiféle életkori korlátozást, egyelőre még nem nyilatkoztak. Az AstraZeneca oltását Németországban a 60 év fölöttieknek ajánlják, de beadják az ennél fiatalabbaknak is, ha elfogadják azt a kockázatok ismeretében. Németországban a családorvosok adják majd be a vakcinát, a tervek szerint május elejétől.

Franciaországban 200 ezer adag oltás várt arra, hogy elkezdjék annak használatát: szombaton adják be az első adagokat. A kormány egyik szóvivője úgy nyilatkozott: sosem volt kétséges, hogy lemondanak-e akár a Janssen, akár az AstraZeneca oltásáról.

Olaszországban a hatvan évnél idősebb korosztály kapja majd az oltást, Görögország május 5-étől használja majd, Dánia pedig – ahol az AstraZeneca vakcinájának adását megszüntették – még nem döntött az ügyben. Izlandon, ahol az AstraZeneca vakcinája szintén 60 év fölött adható, bár várható, hogy ezt a korhatárt lejjebb viszik, egyelőre életkori megkötés nélkül kezdi el használni a Janssen-oltást.

A Janssen 55 millió adag vakcina szállítására szerződött az Európai Unióval június végéig: ez nagyjából a negyede annak a 200 milliós mennyiségnek, amely a második negyedévben az Unióba érkezik. Az Egyesült Államokban pénteken döntenek a Janssen oltásáról.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×