eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Az új koronavírus előidézte Covid-19-ben szenvedő betegek a brazíliai Sao Paulo elővárosának, Santo Andrénak a sportcsarnokában kialakított tábori kórházban 2021. március 4-én.
Nyitókép: MTI/AP/Andre Penner

Brazília: az ország, amely mindent elrontott

Az ország vezetése humanitárius katasztrófa szélére sodorta Brazíliát, vélekedik az Orvosok Határok Nélkül (MSF): a Bolsonaro vezette kormány hozta intézkedések hatalmas veszélybe sodorták az országot.

"Tisztán kell fogalmaznunk: a brazil kormány gondatlansága emberéleteket követel" – mondta az MSF nemzetközi vezetője, Christos Christou csütörtökön azt követően, hogy az országban 362 ezerre emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma. Meinie Nicolai, a szervezet főigazgatója szerint a vírussal kapcsolatosan tett óvintézkedések nem összehangoltak az országban – írja a The Guardian.

"Nem ismerik el, mekkora veszélyt jelent a koronavírus a valóságban. Félretolják a tudományt. Álhíreket terjesztenek, magára hagyják az egészségügyi dolgozókat. A kormány cserben hagyja a brazil népet... Minden brazil tud olyan történetet mesélni, hogy egy ismerőse meghalt, vagy hogy oxigén és gyógyszerek hiánya mellett intubálták. Ez elfogadhatatlan" – mondta Nicolai.

A szakember szerint a brazil járványkezelés csődje abban volt kódolva, hogy a világ minden részén a koronavírus terjedésének elkerülésére használt technikákat, mint a maszkviselést, a távolságtartást és a tesztelést nem alkalmazták. Ezek fényében arra a kérdésre, hogy vajon Bolsonaro kormánya kezeli-e a legrosszabbul a járványt a világon, Nicolai úgy fogalmazott: azzal, hogy nem teszik meg azt, ami közismerten hatásos, valóban ez a helyzet.

A brazil variánssal kapcsolatos nemzetközi aggodalmak is egyre erősebbek, Franciaország nem fogad már repülőgépeket az országból. Nicolai szerint ugyanakkor a legrosszabb idők még hátra lehetnek az országban, ahol

a lakosság nyolcvan százaléka lehet még fogékony a betegségre.

A következő hónapokban még katasztrofálisabb helyzet alakulhat ki Brazíliában véleménye szerint.

Ágyhoz kötözve, gyógyszer nélkül

Pedig a helyzet már most is elképzelhetetlenül drámai: a Sky News beszámolója szerint vannak olyan kórházak, amelyekben már szedatív gyógyszerek híján az ágyhoz kikötve teszik lélegeztetőgépre a betegeket. Amíg vannak ilyen szereik, addig hígítva alkalmazzák, illetve neuromuszkuláris blokkolókat vetnek be annak érdekében, hogy a páciensek ne tudjanak ellenkezni.

Minderről egy anonimitást kérő, a Rio de Janeiróban található Albert Schweitzer kórházban dolgozó orvos számolt be, aki szerint

a páciensek eszméletüknél vannak, miközben lélegeztetőre kerülnek, vannak, akik beszélni próbálnak, esetleg ellen akarnak állni a beavatkozásnak.

Az O Globo című lap értesülései szerint más kórházakban is ugyanez a helyzet. Az Albert Schweitzer kórház szóvivője a nemzetközi beszállítók készletének szűkösségére hivatkozva ismerte el, hogy nem mindig állnak rendelkezésükre a megfelelő gyógyszerek, de az ágyhoz kötést tagadta.

Magukra hagyott egészségügyi dolgozók

Sao Paulo állam egészségügyi minisztere, Jean Carlo Gorinchteyn ugyanakkor arról számolt be, hogy csak az államban 640 kórház áll az összeomlás szélén, a szedatív gyógyszerekből pedig a legutóbbi szállítás során mindössze 6 százalékét tudta eljuttatni a kórházakba annak, amit kértek. Marcelo Queiroga szövetségi egészségügyi miniszter szerint magáncégekkel, valamint a Pánamerikai Egészségügyi Szervezettel való tárgyalásaiknak köszönhetően több millió adagnyi szedatívum érkezik az országba a következő tíz napban.

Christou szerint a brazil egészségügyi dolgozók

fizikálisan, mentálisan és érzelmileg is kimerültek,

egyedül hagyva kell megpróbálniuk menteni a menthetőt.

"Mind ugyanazt kérik: hogy a hatóságok vegyék komolyabban a betegséget. Az emberek kétségbeesettek. Gyászolnak, segítségre van szükségük" – mondta.

Bolsonaro és támogatói ugyanakkor továbbra is kiállnak amellett, hogy helyesen kezelik a járványt: az elnök fia, Edoardo hétfőn azt állította a közösségi médiában, hogy épp a lezárások kedveznek a koronavírus terjedésének.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×