eur:
394.95
usd:
363.47
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Visszatérhetne az USA az atomalkuba

Az Egyesült Államok esetleges visszatéréséről tanácskoztak a 2015-ös atomalkut aláíró Kína, Oroszország, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia képviselői Iránnal egy virtuális konferencia keretében pénteken.

A felek megegyeztek, hogy kedden Bécsben folytatják a megbeszéléseket - mondta el egy iráni külügyi szóvivő. Az értesülést európai források is megerősítették.

Mihail Uljanov, Oroszország Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) akkreditált nagykövete a Twitteren azt írta, hogy jó úton haladnak a tárgyalások, de nem lesz könnyű menet, és nagy erőfeszítésekre lesz szükség.

"Úgy tűnik, hogy az érdekeltek készen állnak erre" - írta.

Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban mondta fel a nemzetközi szerződést arra hivatkozva, hogy Irán nem tett eleget abban foglalt kötelezettségeinek. Washington ezt követően újra életbe léptette a szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Később Teherán is fokozatosan kihátrált vállalásai mögül, és megint belefogott nukleáris programja fejlesztésébe.

Trump utódja, Joe Biden kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok visszatérne a szerződéshez, ha Irán feltételek nélkül betartja a megállapodásban foglalt kötelezettségeit. Teherán azonban azt követeli, hogy először függesszék fel a büntető intézkedéseket. Eközben szorít az idő, mert az atomalkut iráni részről tető alá hozó, mérsékeltnek számító Haszan Róháni elnök már csak júniusig van hivatalban.

Az amerikai külügyminisztérium pozitív lépésként üdvözölte a pénteki tanácskozást.

Ned Price külügyi szóvivő kiemelte: az Egyesült Államok az elmúlt hetekben egyértelművé tette, hogy kész eleget tenni a megállapodásban vállalt kötelezettségeinek, ha Irán is így tesz. Price szerint apró, de kölcsönös lépésekkel lehet újraépíteni a bizalmat. Hozzátette: Washington számít az európai partnerek közvetítésére.

Eközben az iráni elnök azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok akár egy nap alatt is visszatérhetne az alkuhoz, és felfüggeszthetné az Iránnal szembeni szankciókat. Ebben az esetben az iszlám köztársaság is betartaná kötelezettségeit - fűzte hozzá Róháni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 07:53
×
×
×
×