eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Patrick Leahy vermonti független szenátor a washingtoni törvényhozás épületében, a Capitoliumban 2021. január 25-én. Várhatóan Leahy fogja vezetni a Donald Trump leköszönt amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment), ami a 2021. február 8-i héten kezdődik.
Nyitókép: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A szenátus előtt a Trump elleni vádeljárás dokumentuma

Eljuttatták hétfőn az amerikai szövetségi képviselőház illetékesei a Donald Trump előző elnökkel szemben indított alkotmányos vádeljárás (impeachment) dokumentumait a szenátusnak, amely dönteni hivatott az elnök felelősségre vonásáról.

Az impeachent-eljárás nagyban hasonlít egy bírósági tárgyalásra, melyben a képviselőház vádat emel, a felsőház, a szenátus pedig lefolytatja a tárgyalást, és dönt arról, hogy megalapozott-e a vád, felelősségre kell-e vonni az elnököt. Trump ellen a demokrata képviselők és több republikánus politikus szavazatával lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei egy része megrohamozta a törvényhozás épületét, ahol a szenátus éppen a Trump által elveszített, novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A Capitolium elleni támadásban többen életüket vesztették, köztük egy rendőr is.

Trump szenátusi tárgyalása február 9-én kezdődik, és ha a szenátus elítéli, akkor elveszíti a volt elnökként neki járó juttatásokat, és soha többet nem indulhat újra elnökválasztáson. A szenátusban azonban legalább 17 republikánus politikusnak is támogatnia kellene az elnök elítélését, mert a felsóházban a demokratáknak nincs meg ehhez a kellő többségük.

(A nyitóképen: Patrick Leahy vermonti független szenátor a washingtoni törvényhozás épületében, a Capitoliumban 2021. január 25-én. Várhatóan ő fogja vezetni a Donald Trump leköszönt amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárást.)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×