eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

Egy éve vette észre a WHO a koronavírust – ez történt azóta

2020. január 4-én egy "tüdőgyulladás-szerű" betegség nyomaira bukkant a WHO a kínai Vuhanban, azóta már 85 millió földlakó testközelből megismerkedett a fertőzéssel. Ez történt az elmúlt egy évben a koronavírus háza táján – a számok nyelvén.

Éppen január 4-én egy esztendeje kezdett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) hivatalosan is foglalkozni az új koronavírussal mint világjárvánnyal.

Akkor a WHO a Twitteren üzente meg a világgal, hogy a kínai Vuhan tartományban egy rejtélyes betegség forrását próbálják felkutatni, amelynek a tünetei leginkább a tüdőgyulladáséira hasonlítanak.

Látható, a bejegyzést akkor alig százak tartották figyelemre méltónak, ám a következő hetekben a Covid-19 nevet kapott fertőzés elszabadult, és a világ 191 országában egy esztendő alatt 85,6 millió embert fertőzött meg, több mint 1,85 millió beteg elhalálozott, igaz, több mint 60 milliónyian már kigyógyultak a betegségből.

A Worldometers adatai szerint az aktív esetek száma világszerte jelenleg csaknem 23,2 millió.

A legfertőzöttebb ország heteken át Kína volt, majd jött az európai gócpont elsősorban Olaszországgal és Spanyolországgal, ám ma már az Egyesült Államokban lakik a legtöbb aktív fertőzött, több mint 8 millió. Félmilliónál több aktív koronavírusos eset van jelenleg még – sorrendben – Franciaországban, Brazíliában, Belgiumban, Olaszországban és Oroszországban.

Az Egyesült Államokban eddig egyébként több mint 21 millióan fertőződtek meg, de Indiában, Brazíliában és Oroszországban együttvéve még egyszer ennyien.

Halottak számában százezer fölötti a szám az Egyesült Államokban, Brazíliában, Indiában és Mexikóban, a felgyógyultakat tekintve Egyesült Államok, India, Brazília, Oroszország a sorrend.

A népességarányos megbetegedések számát tekintve az első hat helyen európai ország áll (Andorra, Montenegró, Luxemburg, San Marino, Gibraltár, Csehország), ezt követi csak az Egyesült Államok, a népességarányos halottszámban az Egyesült Államok pedig tizennegyedik csupán, itt az értelmezhető méretű európai országok közül Belgium, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina, Olaszország, Észak-Macedónia, Csehország, Bulgária, Egyesült Királyság, Montenegró, Spanyolország és Magyarország tudhat magáénak 1 ezrelék fölötti eredményt – Horvátország és Franciaország már épp nem.

És ha már Magyarország: hazánkban csak hetekkel később diagnosztizálták az első koronavírusos esetet. Jelenleg a különböző "kategóriákban" Magyarország a Föld 93. legnépesebb országaként a következő pozíciókban áll a 191 érintett ország között:

  • összes fertőzött: 38. hely
  • új napi esetek száma: 39. hely
  • elhunytak száma: 29. hely
  • napi új halottszám: 19. hely
  • gyógyultak száma: 42. hely
  • aktív esetek száma: 15. hely
  • népességarányos esetszám: 40. hely
  • halottak népességarányos száma: 15. hely
  • népességarányos tesztszám: 67. hely

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×