eur:
393.73
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Unió helyzetéről az Európai Parlament plenáris ülésén 2020. szeptember 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az EU-büdzsé és a jogállamisági feltételrendszer mozgásba lendült

Az Európai Tanács múlt heti ülése után felgyorsult az elfogadási eljárás a lengyel-magyar-német kompromisszumos csomagról. Hétfőn a tagországok nagyköveti tanácsa adta formális egyhangú egyetértését, szerdán az Európai Parlamenten lesz a sor.

Korábban volt már róla szó, hogy a lengyel-magyar vétó belengetése az elmúlt hetekben – a közösségi finanszírozással párhuzamosan jóváhagyási eljárás alá vett jogállamisági feltételrendszer miatt – egy sor közösségi eszköz véglegesítését blokkolta. A vétókat feloldó múlt heti csúcsdöntés nyomán hétfőn rohamtempóban indult a munka, hogy az esetek többségében – de nem mindegyiküknél – fennálló év végi határidőre mindennel elkészüljenek.

Az egyes tételek állása hétfő délután

A hétéves közösségi keretköltségvetésnél a tagországok állandó képviselőből álló nagykövetek tanácsa hétfőn délelőtt egyhangúan jóváhagyta a júliusi EU-csúcson kitárgyalt, majd utóbb az Európai Parlament kitartó alkudozására további 15 milliárd euróval kiegészített minegy 1100 milliárd eurós közösségi költségvetési keretrendeletet. (Az EU-csúcs az alapszerződés értelmében nem jogalkotó testület, azaz döntésük csupán politikai iránymutatást jelent, aminek formalizálását a tagállamok alkotta EU-tanács illetékes szintjein, úgy elsőként a nagyköveti tanácsnál kell elvégezni.) A labda innentől az Európai Parlament térfelén van, amelynek költségvetési szakbizottsága a tervek szerint még hétfő este szavaz a rendelettervezetről. Ezt követően kerül a leendő keretköltségvetési törvény az EP plenárisa elé, ahol szerdán esedékes a szavazás.

Mivel valamennyi középpárt a hétvégéig valamilyen formában már támogatást jelzett a múlt heti kompromisszum kapcsán, ezért jó eséllyel simán lezajlik majd a parlamenti elfogadás.

Ezt követően a törvényt az EU-tanács valamelyik – éppen ülésező – szaktanácsi formációjának még rituálisan véglegesítenie kell, ami ezzel befejezetté, az EU hivatalos közlönyében (Official Journal) történt közzététel után pedig hatályossá válik. Végrehajtásra értelemszerűen 2021. január 1-jétől kezdődően kerül. Látványos eleme innentől kezdve a történet ezen részének nincs – a látványosságot az adta volna, ha nincs megállapodás –, egyszerűen megszakítás nélkül folyik majd tovább a már korábbról (például regionális támogatásban, oktatási, kutatási projekteknél stb.) betervezett kiadások finanszírozása. Ugyancsak folytatódhat a jogalkotás, valamint a közösségi és nemzetállami előkészület a 2021-2027 közötti átfogó és területekre bontott finanszírozási programok (például a leendő új felzárkóztatási operatív programok) előkészítésére.

A koronavírus-járvány gazdasági kártevésére válaszul elhatározott 750 milliárd eurós leendő helyreállítási alappal kapcsolatos tervezetet szintén elfogadta hétfőn az EU-nagyköveti tanácsa. Az EP plenárisa itt nem játszik szerepet – egy korábbi véleményével már letudta ezt –, szükség van viszont az egyetértésére a tagállami befizetési szint megemeléséhez. (A 750 milliárd forrása elsődlegesen közösségi hitelfelvétel lesz, aminek visszafizetése a tervek szerint nagyobb részt közösségi addicionális forrásokból – például külkereskedelmi karbonadóból –, részint tagállami térítésből történik majd.) Ehhez az eddigi befizetési plafont a tagállami nemzeti új termék (GNI) 1,2 százalékáról (legfeljebb) 2 százalékra kell emelni, amihez a nagyköveti tanács hétfőn szintén beleegyezését adta.

Az újrakezdési alapnál ugyanakkor a tényleges kifizetések megkezdéséig még legalább félévet várni kell. A végrehajtás különböző területeken esedékes pontos mikéntjéről ugyanis a januárban kezdődő portugál féléves EU-elnökség irányítása mellett még számos játékszabályt meg kell alkotni. (Összetett csomagról van szó, aminek egy részét vissza nem térítendő közösségi támogatás formájában kapják a tagállamok, más részét hitel teszi majd ki. Egy hányad közvetlenül járványkezelést és egészségügyi kiadásokat céloz majd, mások a járvány okozta gazdasági következmények kezelését kell, hogy szolgálják.) Lisszabon szándéka szerint a tavasz folyamán sor kerülhet az összes vonatkozó utómunkálatra.

Hétfőn lezajlott a jogállamisági feltételrendszerről intézkedő leendő új jogszabály nagyköveti véglegesítése is. Az ismert lengyel-magyar ellenkezés miatt itt nem egyhangúlag, hanem többségi szavazással döntöttek, amihez viszont a szükséges többség rendelkezésre állt. A szerdai EP-plenárisnak ezt is a maga részéről is ellenjegyeznie kell még. A hétvégéig született EP-reakciók fényében valószínűsíthető, hogy ennek sem lesz majd akadálya.

Az ily módon január 1-től hatályos új jogszabály két hónapig és tíz napig lesz megtámadható az Európai Bíróságnál.

Mihelyt ez megtörtént, a jogszabály végrehajtását a Bíróság döntéséig felfüggesztik. Afelől eltérő várakozások vannak, hogy maga a döntés mennyi idő alatt születhet meg.

A valószínű megkérdőjelezők – Lengyelország és/vagy Magyarország – aligha fognak sürgősségi tárgyalást kérni, de az alperes Európai Parlament szinte bizonyosan kezdeményezni fogja ezt. A korábbi tapasztalatok szerint a „normális esetben” egy-másfél-két éves luxembourgi per sürgősségi eljárással 4-7 hónapra rövidíthető, azaz 2021 őszén elviekben már mód nyílhatna a jogszabály alkalmazására. Igazából még ekkor sem, lévén, hogy – jelentős részt a bíróság útmutatásai alapján is – az Európai Bizottságnak a per után még pontosított iránymutatásokat kell majd készítenie a jogszabály majdani végrehajtásához. Ezután indul csak a tényleges alkalmazás, valamikor 2021 végén, 2022 elején. Cserébe visszamenőleges hatállyal kerülhet sor erre, azaz a 2021 során benyújtott valamennyi panasz ekkor retró módon kivizsgálásra kerül majd.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×