eur:
392.63
usd:
366.24
bux:
66788.51
2024. április 26. péntek Ervin
A szavazatokat számlálják az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választásokon a kaliforniai Downeyban 2020. november 3-án.
Nyitókép: A szavazatokat számlálják az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választásokon a kaliforniai Downeyban 2020. november 3-án. (MTI/AP/The Orange County Register/Keith Birmingham)

Két kulcsfontosságú államban előretört Joe Biden, Pennsylvaniából nem lesz szerdán eredmény

Egyelőre nem tudni, ki nyerte meg a 2020-as amerikai elnökválasztást, a levélszavazatok sok változást hoztak és hozhatnak még ezután is. Joe Biden csapata győzelemre számít, Donald Trump az előnyének "mágikus elolvadását" kifogásolja és csalásra utal. Ha most lenne vége a választásnak, demokrata győzelem születne.

Donald Trump republikánus elnök egyik legnagyobb győzelme ezen a választáson, hogy sikerült megszereznie a déli Floridát, majd több másikban is gyorsan előretört (Texas, Ohio, Iowa).

Mostanra azonban kiéleződött a verseny és néhány kulcsfontosságú államon múlhat a győzelem. Amióta ugyanis a levélszavazatokat számolják, előretört Joe Biden demokrata elnökjelölt, és átvette a vezetést ellenfelétől Wisconsinban (49,5% a 48,8% ellenében, 97 százalékos feldolgozottságnál; magyar idő szerint 17:20-as adatok), és az ő javára fordult az állás Michiganben is (49,5% a 48,9%-kal szemben, 92 százalékos feldolgozottság mellett).

Wisconsinban 10, Michiganben 16 elektori szék sorsa dől el.

Nem lesz eredmény szerdán Pennsylvaniában (20 elektor)

Az állam kormányzója, Tom Wolf egy sajtótájékoztatón erősítette meg, amit korábbi Tweetjéből már sejteni lehetett: nem lesz ma az államból eredmény, mert "több millió levélszavazatot kell összeszámolniuk" (ez valójában több mint egymillió), ami lehetetlen feladat ilyen rövid idő alatt. Azt hangsúlyozta, amit Joe Biden is: meg kell számolni minden levélszavazatot, mert "1797 óta a demokrácia ígérete, hogy minden szavazat számít", ők ehhez ragaszkodnak.

Magyar idő szerint fél hat előtt ebben az államban Donald Trump vezet, a szavazatok 75 százalékának feldolgozása után 54,1%-kal, Joe Biden 44,6%-ával szemben.

Nevadában már csak hajszálnyival vezet Joe Biden (6 elektor)

Nevada szintén kulcsfontosságú térségnek számít, az államot 2004 óta nem szerezte meg republikánus jelölt. Eddig a szavazatok 86 százalékát számolták össze, és az előzetes eredmények alapján Biden vezet 49,3 százalékkal, míg Trump 48,7 százalékot kapott. A két jelölt közti szavazatkülönbség nem egészen nyolcezer.

Georgiában is szorossá vált a verseny (16 elektor)

A republikánusok fellegvárának számító államban, ahol 1992 óta nem nyert a Demokrata Párt, most nagy meglepetésre szoros küzdelem alakult ki Biden és Trump között. Kilencvennégy százalékos feldolgozottságnál Trump vezet a szavazatok 50,5 százalékával, míg Biden 48,3 százalékot szerzett meg. Azonban több, hagyományosan demokrata szavazóbázisnak számító területről még nincs eredmény.

Észak-Karolinában Trump áll győzelemre (15 elektor)

95 százalékos feldolgozottság mellett 50,1%-kal 48,7% ellenében.

Ha most lenne vége...

Arizonában 51-47 arányban Joe Biden vezet, de a feldolgozottság még csak 86 százalékos. Ám ha ezt az államot megnyeri, akkor már 238 elektora lesz, vagyis 32-re kerül a győzelmet jelentő 270-től.

Ha az alaszkai és Maine-i állást (amik egyértelműek, de cikkünk készültekor alacsony feldolgozottságúak) szintén végeredménynek vesszük, akkor 227-217-re vezeti az elektori versenyt a demokrata jelölt, vagyis a fenti államokban lévő eredmények megtartásával

győzelemre áll Joe Biden.

Levélszavazatok

Pennsylvaniában péntekig fogadják be őket (ha postára adták november 3-ig), tehát az utolsó munkanapon hirdethetnek eredményt, míg Wisconsinban, Michiganben és Georgiában a remények szerint már csütörtökön. Ez azt jelenti, hogy a végeredményre még biztosan várni kell, ráadásul Nevadában egészen jövő keddig, Észak-Karolinában pedig jövő csütörtökig.

Győzelem vs. csalás

A demokrata elnökjelölt kampányfőnöke, Jen O’Malley Dillon azt nyilatkozta, hogy várakozásaik szerint Biden vezetni fog azokban az államokban, amelyek szükségesek ahhoz, hogy 270 elektori szavazat fölött legyen és így nyerhessen.

Donald Trump aktív lett a Twitteren, és többek között azt írta, hogy jól haladt, de aztán az előnye hirtelen, "mágikus módon" elolvadt, amivel a már korábban is hangoztatott kifogására, a csalásra utalt.

Szakértők attól tartanak, hogy Donald Trump neki nem tetsző eredmények esetén a választás megóvásával akarja megszerezni a győzelmet. Az amerikai vezető már korábban kifejezte a levélszavazatokkal szembeni bizalmatlanságát.

Az amerikai választási törvény lehetőséget biztosít a szavazatok újraszámlálásának kérvényezésére, ha a végeredmény alapján kevesebb mint egy százalékos a különbség a két jelölt között.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő esélylatolgatása szerint nem valószínű, hogy eljut a republikánusok kifogása a Legfelsőbb Bíróságig, pedig ezt a szándékukat helyezte kilátásba korábban az újraválasztásáért kampányoló elnök.

Képviselőház és szenátus

A jelenlegi eredmények szerint a republikánusoknak sikerült megtartaniuk a szenátust, és csökkentették hátrányukat a képviselőházban, holott felmérések azt jelezték előre, hogy teljesen a demokraták ellenőrzése alá kerül az alsóház.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×