INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 19. szombat
Vilhelmina

donald tusk

európai néppárt

felfüggesztés

Brüsszel, 2018. június 29.Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának végén tartott sajtóértekezleten 2018. június 29-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

Elkészült a "bölcsek" jelentése az Európai Néppártban felfüggesztett Fideszről

Infostart / MTI

A dokumentum - lapértesülések szerint - Donald Tusk, a pártcsalád vezetőjének asztalán van.

Elkészült az Európai Néppárt "bölcseinek" jelentése a Fidesz tagságának felfüggesztésével összefüggésben - írja a Népszava. A lap hozzáteszi, a dokumentum Donald Tusk pártelnök asztalán van.

A pártcsalád február 3-4-én összeülő politikai gyűlése dönthet is a tavaly márciusban felfüggesztett magyar tagpárt jövőjéről. A lap információi szerint Tusk most egyeztet a tagpártokkal, és Orbán Viktor pártelnökkel is találkozik.

Úgy tudni, a jelentős befolyással bíró német kereszténypártok még nem jutottak dűlőre a kérdésről, hogy mi legyen a Fidesszel. A Fidesz a lap forrásai szerint nem ússza meg az elszámoltatást, és akár meg is hosszabbíthatják a felfüggesztést. Lehetőség az is, hogy a Fidesz lép ki. Sok szakértő szerint az Európai Néppárt számára ez lenne a legjobb megoldás.

Az összeállításban ugyanakkor szerepel, hogy Orbán Viktornak nem kevés híve van a pártcsaládban, és akadnak köztük olyanok is, akik vele együtt távoznának, ha kenyértörésre kerülne a sor. Ezzel függhet össze, hogy meg nem erősített hírek szerint a Fidesz kijelölt "bölcsei" ellenjelentésen dolgoznak, amelyben feltehetőleg az EPP politikai irányvonalát minősítik. A magyar kormánypárt politikusai régóta hangoztatják, hogy az ernyőszervezet balra tolódott, letért a kereszténydemokrácia útjáról. Nem kizárt, hogy a Novák Katalin államtitkár és Varga Judit miniszter, valamint Szájer József EP-képviselő közreműködésével állítólag készülő értékelés arra is szolgálna, hogy megalapozza a Fidesz távozását az Európai Néppártból.

Az ügyben fontos lehet, hogy Donald Tusk az amerikai New York Times-nak azt mondta: Orbán Viktor “túl messzire ment” a liberális demokrácia tagadásában. Ugyanakkor a pártcsaládban senki sem akarja megbüntetni a magyar miniszterelnököt a migrációval kapcsolatban elfoglalt álláspontja miatt. Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője a Der Spiegelnek úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor mostanáig nem teljesítette a Fidesz felfüggesztéséről hozott határozatba foglalt feltételeket, ezért még bizonyítania kell, ha maradni akar.

Nyitókép: Stephanie Lecocq, MTI/EPA
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018