INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

volodimir zelenszkij

ukrán nyelvtörvény

nyelvtörvény

Volodimir Zelenszkij ukrán komikus színész és elnökjelölt társulatának lembergi fellépése előtt, 2019. február 8-án. Az elnökválasztás első fordulóját március 31-én tartják Ukrajnában.

Ukrán nyelvtörvény: egyelőre hiába akar bármit az elnök

Egyelőre kivár az Európai Bizottság a múlt héten elfogadott ukrán nyelvtörvénnyel összefüggésben. Az orosz külügy viszont határozottan elítélte. A magyar szakértő ez év végéig nem számít arra, hogy módosítsák a jogszabályt.

A jogszabály a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást, bírságot,

a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén pedig akár börtönbüntetést is kilátásba helyez.

A törvény hatálya kiterjed az állami vezetőkre és a képviselőkre, a bírákra és az ügyészekre, a jegybank alkalmazottaira, a katonatisztekre, a tanárokra és az államilag finanszírozott egészségügyi intézményekben dolgozó orvosokra.

Maja Kocijancic, az Európai Bizottság illetékes szóvivője, újságírói kérdésre válaszolva távolságtartóan kommentálta a jogszabályt.

"Megvárjuk a törvény végleges szövegének kihirdetését. Ezt követően elemezzük annak tartalmát.

Már többször is felszólították az ukrán hatóságokat arra, hogy nyújtsák be a törvény tervezetét a Velencei Bizottsághoz, várják meg annak álláspontját,

és csak ezt követően kerülhessen sor a hatályba lépésre. Jelenlegi szakaszban mindössze ennyit tudok mondani" - fogalmazott.

Ennél némileg határozottabb volt Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

"A lényegét tekintve

ez a gyakorlatilag kötelező teljes ukránosítás törvénye.

Rendelkezései jelentősen korlátozzák, sok esetben egyenesen megtiltják az orosz nyelv, a nemzeti kisebbségek nyelvének használatát a társadalmi élet különböző szféráiban" - nyomatékosította.

Az orosz szóvivő szerint a törvény a nemzetközi jog több normája mellett ellentétes az ukrán alkotmánnyal is.

Parlamenti támogatás nélkül kell lavíroznia

Ackermann Sándor, Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint hiába megengedőbb a húsvétvasárnap megválasztott új ukrán elnök akár a nyelvtörvénnyel összefüggésben is, ezt még Porosenko fogadtatta el a jelenlegi parlamenttel.

"Volodimir Zelenszkij új ukrán elnöknek úgy kell majd lavíroznia itt a politikai pártok, vagy kompromisszumot kötni a parlamenttel, hogy nincs mögötte erő a parlamentben. Ez lesz számára az igazi kihívás. És hát jól látjuk, a nyelvtörvény elfogadása nagyon jó példája ennek:

van egy nagy támogatottsággal megválasztott elnök, aki nyilatkozik valamit, hogy mit szeretne, a hatalom a parlament kezében van.

A következő hónapok érdekesek lesznek" - mondta el Ackermann Sándor.

A szakértő szerint a nyelvtörvény módosítása csak az október végi ukrán parlamenti választás után elképzelhető.

Nyitókép: MTI/EPA/Pavlo Palamarcsuk

Kapcsolódó hang

Ukrán nyelvtörvény - európai és orosz reakciók
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018