eur:
392.64
usd:
366.12
bux:
66775.82
2024. április 25. csütörtök Márk
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a krími Szimferopolban 2019. március 18-án. Putyin az ukrajnai Krím annektálása ötödik évfordulójának alkalmából kereste fel a fekete-tengeri félszigetet.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Jurij Kadobnov

Oroszország hadászati bombázókat vezényelt a Krímbe

Nukleáris fegyverek hordozására alkalmas hadászati bombázókat vezényelt a Krím-félszigetre Oroszország. Moszkva érvelése szerint a lépést az indokolta, hogy Romániába amaerikai rakétavédelmi rendszert telepítettek.

Mialatt Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével kezdetét vette a Krím-félsziget annektálása ötödik évfordulójára szervezett utcabál Szimferopolban, a földnyelv egy másik szegletében az orosz hadsereg megkezdte a felkészülést a felsziget története egyik legnagyobb szabású haderőfejlesztési programjára.

Hétfőn jelentette be ugyanis Viktor Bondarev, az orosz parlament felsőháza védelmi bizottságának elnöke, hogy

nukleáris fegyverek kordozására alkalmas bombázókat vezényelnek a Krímbe, válaszul az amerikai rakétavédelmi eszközök romániai telepítésére.

Bondarev, aki korábban az orosz légierő parancsnoka volt, komoly kihívásnak nevezte a Romániában elhelyezett amerikai Mk-41-es rakétavédelmi rendszert, amely szerinte megsérti a Moszkva és Washington által is felfüggesztett INF-szerződést.

Közölte: a rakétahordozó bombázókat egy Szimferopoltól 20 kilométerre található légibázison fogják állomásoztatni.

A román külügyminisztérium korábban közleményben utasította el Moszkva tiltakozását, kijelentve, hogy Oroszország megpróbálja félreinformálni az embereket, amivel megpróbálja elterelni a figyelmet arról, hogy valójában ő maga sérti meg a szerződés rendelkezéseit.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban azzal indokolta a romániai fejlesztéseket, hogy azok elengedhetetlenek az észak-atlaneti szövetség védelméhez. Szerinte nem jogsértő, hiszen a rakétavédelmi rendszer nem képes támadásra, csak védekezésre.

Az Egyesült Államok februárban, Oroszország márciusban elfüggesztette a nukleáris fegyverek korlátozására született INF-szerződés végrehajtását. Donald Trump amerikai elnök fél évet adott Moszkvának a szerződésben foglaltak tiszteletben tartására: ha követelése júliusig nem teljesül, az Egyesült Államok végleg kilép a megállapodásból.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Az Európai Bizottság adataira támaszkodva a KSH heti rendszerességgel fogja közzétenni a saját régiós üzemanyagár-rangsorát péntekenként, ami azért fontos, mert ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges kormányzati beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. A hivatal módszertanának torzító hatásai miatt mi is elvégezzük a regionális összehasonlítást, a számításba vett országok köre azonban azokra korlátozódik, amelyek valós alternatívát nyújthatnak a hazai autósok számára, ha túl drágának találnák a benzint a magyar kutakon. Vajon mekkora a különbség a két módszertan által kalkulált régiós átlagárak között, és mennyire tér el ezektől a hazai üzemanyagár?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×