INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 5. szerda
Krisztina

kongó

választási csalás

lapértesülés

Nagyszabású kongói választási csalásról ír a Financial Times

Infostart / InfoRádió

A brit üzleti-politikai napilapnak sikerült megszereznie két, egymástól független, és a hivatalos adatoktól jelentősen eltérő választási adathalmazt a Kongói Demokratikus Köztársaságban tartott elnökválasztásról. Az adatok összevetése alapján a lap arról ír, hogy hatalmas csalás történhetett, és valójában nem Felix Tshisekedi, hanem Martin Fayulu nyerte az elnökválasztást.

Az egyik adatbázist Martin Fayulu kampánystábjának egyik névtelenséget kérő szimpatizánsa adta át a lapnak, és 49 ezer sorban 62 716 elektronikus szavazógép adatait tartalmazza. Az adatok elemzésével az FT arra jutott, hogy Fayulu a voksok 59,4 százalékát kapta, Tshisekedire pedig az emberek 19 százaléka szavazott december 30-án.

Az FT megszerezte azt az adatbázist is, amelyre hivatkozva Fayulu és a kongói katolikus egyház is azt állította, hogy valójában Fayulu nyert, ő kapta a több voksot. Ez az adatbázis valamivel kisebb. Az adatokat a katolikus egyház 40 ezer megfigyelője gyűjtötte össze 28 733 szavazókörben, és a leadott voksok mintegy 43 százalékát fedi le. Ezek alapján Fayulu a szavazatok 62,8 százalékát szerezte meg.

Az FT statisztikai módszerekkel vetette össze egymással a két adatbázist, és arra jutott, hogy a két adatsor között a korrelációs együttható három induló politikus esetében 0,976 és 0,991 között mozog, sőt, egyikük esetében teljes egyezést mutat,

vagyis a két egymástól függetlenül összeállított adatbázis szinte teljes mértékben alátámasztja egymást.

Az FT összegzése szerint Fayulu az ország 26 tartományából 19-ben győzött, összesen 9,3 millió szavazatot kapott, 3 millióval többet, mint amit a választási bizottság állít. Tshisekedi ezzel szemben 3 millió voksot kapott, 4,1 millióval kevesebbet, mint amiről a hatóságok beszámoltak.

A kinshasai választási bizottság tagadja, hogy manipulálták az eredményeket.

Fayulu közben az alkotmánybírósághoz fordult, ám az ellenzék a testület függetlenségét is megkérdőjelezi. Fayulu szerint a leköszönő Joseph Kabila elnök hatalmon lévő koalíciója Emmanuel Shadary indításával akarta megtartani a hatalmat, de amikor kiderült, hogy az emberek nem fogják megválasztani, utasították a választási bizottságot, hogy Tshisekedit hozzák ki győztesnek.

Az adatok a 18,3 millió leadott szavazatból 15,7 milliót tükröznek, de a hiányzó adatok nem vezethettek más eredményre - jegyzi meg a brit lap. A lap forrása az FT-nek azt mondta, hogy műszaki hibák miatt nem minden szavazógép adatai kerültek be az egyesített adatsorba.

A lap az úgynevezett Benford-törvénnyel is összevetette az adatokat, ami a hamisított adatsorok kiszűrésének egyik eszköze a statisztikában,

és arra jutott, hogy nem térnek el jelentős mértékben a törvénytől, ami azt támasztja alá, hogy hiteles, nem mesterségesen előállított adatbázisról van szó.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018