eur:
394.28
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Gigantikus híd építéséről beszélt az orosz elnök

Vlagyimir Putyin a Szahalin szigetet az orosz szárazfölddel összekötő híd megépítésének mérlegelésére utasította a kormányt.

A mindössze félmillió lakosú távol-keleti Szahalinhoz a szárazföldtől egy 7,3 kilométer hosszúságú hidat kellene építeni. A költségeket előzetesen mintegy 5 milliárd dollárra becsülték. Az orosz sziget és a Hokkaido közötti híd hosszúsága 45 kilométeres lenne.

Vlagyimir Putyin maga jelentette be, hogy újra napirendre vette a hídépítést, amikor a Kremlben fogadta Oleg Kozsemjakót, Szahalin megye kormányzóját. Az elnök közölte, hogy ismeri a híd megvalósíthatóságáról évtizedek óta folyó vita részleteit, hozzátéve, hogy az ügyet

"a szahaliniakkal szembeni méltányosság szempontjából is" vizsgálja. "Nagyon jó lenne segítni, meg kell nézni a gazdaság helyzetét"

- jelentette ki Putyin a szahalini hídprojektről, amelynek megvalósítását a térség törvényhozási képviselői a közelmúltban levélben kérték tőle. A híd megépítésének lehetőségével az orosz vezetés a jelek szerint nem most kezdett el foglalkozni; tavaly szeptemberben Igor Suvalov akkori első orosz miniszterelnök-helyettes ugyanis a vlagyivosztoki 3. Keleti gazdasági fórumon kijelentette: Oroszország egy közúti és vasúti híd megépítését javasolta Japánnak a Szahalin és Hokkaido sziget közötti átkeléshez. Szavai szerint az átkelő révén Japán "szárazföldi hatalommá" válik. Márpedig ez nemcsak Hokkaido és Szahalin, ha nem Szahalin és az orosz szárazföld közötti hídverést is feltételezi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×