INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

prága

tüntetés

szólásszabadság

sajtószabadság

andrej babis

milos zeman

Több ezren tüntettek Prágában

Több ezren tüntettek Prágában

Infostart / MTI

Több ezer ember tüntetett szerdán este Prágában a szólás- és sajtószabadságért, valamint Milos Zeman államfő és Andrej Babis ügyvezető kormányfő ellen.

A rendőrség a tüntetők számát 15 ezerre becsülte, míg a rendezők mintegy 35-40 ezer emberről beszéltek.

A civil szervezetek által a Vencel-téren megtartott akció reagálás volt az államfő múlt héten elhangzott beiktatási beszédére, amelyben élesen bírálta a Zdenek Bakala multimilliárdos vállalkozó tulajdonában lévő Economia médiacsoportot és a közszolgálati Cseh Televíziót. Ez a média szerinte hazudik és félretájékoztatja a közvéleményt. Az Economia és a Cseh Televízió azonnal visszautasította és alaptalannak minősítette az elnök bírálatát.

 

A tüntetők Zeman és Babis-ellenes jelszavakat skandáltak és követelték a sajtó- és szólasszabadság tiszteletben tartását.

Csütörtökön délben a cseh egyetemek, főiskolák és számos középiskola tartanak félórás figyelmeztető sztrájkot. A diákok akciójukkal arra szeretnék felhívni a vezető politikusok figyelmét, hogy nem közömbös nekik az ország sorsa, és zavarja őket, ha a politikusok nem tartják tiszteletben az alkotmányt és annak értékeit.

A Vencel-téri tüntetéssel egy időben Milos Zeman a januárban újraválasztott és március 8-án hivatalába újra beiktatott köztársasági elnök a Hradzsinban nagyszabású koncertet rendezett és fogadást adott legfőbb támogatói számára. Jirí Ovcácek elnöki szóvivő szerint az eseményre mintegy ezer személy kapott meghívást.

"A csata véget ért és mi győztünk" - jelentette ki Zeman a találkozó elején elmondott rövid beszédében. Leszögezte: nem egyedül győzött, hanem sok ezer támogatójának köszönhetően.

A cseh közszolgáltai hírtelevízió (CT24) szerint a találkozó megkezdése után a rendőrség eltorlaszolta a Hradzsin külső kapuit és megerősítette a jelenlétét az elnöki székhely körül.

A hírtelevízió szerint a biztonsági intézkedéseket azzal összefüggésben hozhatták, hogy a tüntetők egy része állítólag később a Hradzsinhoz kíván vonulni.

Nyitókép: Twitter / Bloomberg
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018