eur:
395.2
usd:
371.03
bux:
65063.6
2024. április 19. péntek Emma
Továbbra is sok a kérdőjel Katalóniában

Továbbra is sok a kérdőjel Katalóniában

Bár a függetlenségi pártok nyerték a karácsony előtt tartott katalán választást, továbbra is kérdéses, hogy ki lehet a spanyol tartomány elnöke - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója, Nagy Sándor Gyula.

A legtöbb szavazatot a spanyol egységet szorgalmazó Ciudadanos nevű liberális párt kapta a múlt csütörtökön tartott katalán parlamenti választásokon, a függetlenségi pártok azonban mégis több mandátumot szereztek az egységpártiaknál a tartomány új törvényhozásában. Mindezt Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az InfoRádió Aréna című műsorában a spanyol vezetés kudarcának is tartotta.

„Visszaütött az a politikai játszma, amit Mariano Rajoy kormányfő játszott. Nem jött össze az, hogy föloszlatja a katalán parlamentet, és attól észhez térnek a katalánok és az egységpárti pártokra fognak szavazni” - fejtette ki a szakértő.

Katalónia vezetése az októberben megtartott alkotmányellenes névszavazás után egyoldalúan nyilvánította ki a tartomány függetlenségét, amire válaszul Madrid rendkívüli intézkedésként menesztette a katalán kormányt és feloszlatta a barcelonai törvényhozást, ennek nyomán tartottak múlt héten választásokat. A leváltott katalán vezetőkkel szemben eljárás is indult, az időközben Brüsszelbe távozott volt elnök, Carles Puigdemont ellen európai elfogatóparancsot adtak ki, ám ezt néhány héttel ezelőtt visszavonták. Ha azonban

a választáson legerősebb függetlenségpárti tömörülés, az Együtt Katalóniáért vezetőjeként visszatérne Spanyolországba, letartóztatnák

– hangsúlyozta Nagy Sándor Gyula.

„Elég egyértelmű, hogy őt nem tudják beiktatni katalán elnöknek. Nem tud vele felállni a kormány, valaki mást kell keresni. Az, hogy ki legyen az a valaki más, ez sok mindentől függ. Először is attól, hogy kivel fognak összeállni a pártok” - emelte ki.

A vezető kutató szerint ahhoz, hogy többségbe kerüljenek a függetlenségpártiak, vagy a radikális Népi Egység (CUP) listájával, kell összeállniuk, ám ennek a pártnak a támogatottsága a felére esett vissza a két évvel ezelőttihez képest. Szintén komolyan vesztett a pozíciójából a baloldali populista Podemos nevezetű formáció, de ezzek is meg lenne a függetlenségpártiak többsége.

„Egyetlen szépséghiba van: a Podemos, illetve a Közösen Katalóniáért nevezetű helyi formáció, ami a Podemos tagja, nem függetlenségpárti” - hangsúlyozta.

Az új katalán törvényhozásnak a jogszabályok értelmében január 23-ig kell megalakulnia. Carles Puigdemont a hétvégén felszólította a spanyol kormányt, hogy engedje vissza idejében Spanyolországba, hogy részt vehessen a parlament alakuló ülésén és ismét ő lehessen a régió elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Az utolsó előtti, vagy talán a legutolsó pillanatban mutatták be az Európai Bizottság kérésére megszületett belsőpiaci reformtervezetet. A 2004-es nagybővítés után két évtizeddel világosan látszik, hogy az Európai Unió versenyképességi hátrányban van Kínához, az Egyesült Államokhoz és a feltörekvő új gazdasági hatalmakhoz képest az egységes piac diszfunkcionálása miatt. A túlszabályozás, az innováció háttérbe szorulása, a rossz állami és EU-s támogatási rendszerek, valamint a versenyjog bonyolultsága miatt azonnali átalakítást sürget a Jacques Delors Intézet friss előterjesztése, hogy Európa továbbra is geopolitikai tényező maradhasson.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×