eur:
393.14
usd:
366.77
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Martonyi: az európai integráció az egyetlen komoly ellenszer a globalizációs veszélyekkel szemben

A korábbi külügyminiszter szerint a világot jelenleg a szorongással lehet leginkább jellemezni. Martonyi János egy pénzügyi csúcstalálkozón azt mondta: Nagy-Britanniát a kilépés után is minél közelebb kell tartani az Európai Unióhoz.

Martonyi János szerint nem tudjuk, hogy mikor és milyen lesz a Brexit. A korábbi külügyminiszter azt mondta: mindenképpen egy új viszony lesz a szigetországgal.

Jelenleg csak a bizonytalanság "ismert" - emelte ki Martonyi.

A magyar diplomácia egykori irányítója kifejtette: a világot jelenleg a szorongással lehet leginkább jellemezni. Az objektív mutatókat tekintve globális szinten jobb helyzetben vagyunk, mégis rosszabb a hangulatunk. Úgy vélte, hogy az ázsiai helyzet emlékeztet az I. világháborút megelőző Európára. Martonyi János példaként hozta a dél-kínai tengert, amelyről 8-9 ország is vitázik.

Hozzátette: a szorongásból félelem fakad, a félelem miatt pedig gyakran fordulnak egymás ellen az emberek.

Az utóbbi időszakban előtérbe került a nemzeti identitás, ami megelőzi az európait – hangsúlyozta a volt külügyminiszter, aki ezt az önmeghatározást hiányolja az európai intézményrendszerben. Hozzátette: az alapszerződéshez képest túlhatalma van az Európai Bizottságnak. A politikát, a stratégiát, az irányt az Európai Tanács határozza meg.

Martonyi János kiemelte: szeretne azért a kritikák mellett valami jót is mondani az Európai Unióról. Arra hívta fel a figyelmet, hogy általában összekapcsoljuk a globalizációt és az integrációt, és nem vessük észre, hogy az európai integráció az egyetlen olyan komoly tényező, amelyik a globalizációs veszélyekkel szemben fel tudja venni a versenyt.

Martonyi János jónak tartja a múlt heti pozsonyi uniós csúcs döntéseit és elismerően szólt a visegrádi országok ajánlásairól is.

A szigetország EU-ból való kilépéséről azt mondta: a négy szabadságjogot mindenképpen fenn kell tartani a britekkel kötendő megállapodásnál.

"Tehát tartsuk közel a briteket, amilyen közel tudjuk, elvi engedmény nélkül" - emelte ki Martonyi. Leszögezte: a britekkel való új kapcsolat nem korlátozódhat a kereskedelmi-gazdasági együttműködésre, hanem ki kell terjednie a védelem, a biztonság és külpolitika területeire is.

A volt külügyminiszter azt mondta: valószínűleg a meghatározott 2 évnél tovább tart majd a kilépési folyamat. A partnerség tekintetében pedig egy önálló, brit modellt kell kialakítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×