eur:
393.54
usd:
369.13
bux:
65626.86
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Ezek a béketárgyalások vitás pontjai

Szerdán a fehérorosz fővárosban, Minszkben találkozik Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök, hogy megpróbálják "feltámasztani" a Kelet-Ukrajnában harcoló felek közt szeptemberben kötött fegyverszüneti megállapodást. Az egyezség átdolgozása és végrehajtása mindazonáltal számos nehézségbe ütközik.

Egyes várakozások szerint a szerdai csúcs döntő mozzanat lehet az ukrán válság megoldásában. Francois Hollande francia elnök a hétvégén például azt mondta, ha nem születik megállapodás a tartós fegyverszünetről, pontosan lehet tudni, mi következik. "Neve is van, mégpedig háború" - fogalmazott.

Az utóbbi napokban a német és a francia diplomácia az ukrán kormány és az oroszbarát - Kijev és a NATO szerint Moszkva által felfegyverzett, pénzelt és egyes értékelések szerint a Kremlből irányított - szeparatisták 2014 szeptemberében már aláírtak egy fegyverszüneti megállapodást a fehérorosz fővárosban, azonban ezt nem tartották be és nem hajtották végre.

A szeptemberi minszki megállapodás fegyvernyugvást írt elő a Donyeck és Luhanszk megyék területén harcoló felek számára, az akkori frontvonalaktól számított 15-15 kilométeren belül pedig elrendelte a 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű fegyverek kivonását. A tűzszünet betartását elvileg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek kellett volna ellenőrizniük, bár a nagyjából 200 fős, fegyvertelen kontingens biztonsági okokból igen korlátozottan lett volna bevethető csupán. A dokumentum szerint ki kellett volna vonni Ukrajna terültéről a külföldi harcosokat és a külföldi haditechnikát, a harcoló felek pedig fogolycserét hajtottak volna végre.

Jelenleg az egyik alapvető vitás kérdés a tűzszünetet illetően a harcoló felek közötti elválasztó vonal meghúzása, miután a szeptemberi megállapodásban foglalt frontvonalak a szakadárok idén év eleji előretörését követően megváltoztak. Moszkva és az önjelölt luhanszki és donyecki szeparatista vezetők szerint a szakadárok területi nyereségeit is figyelembe kell venni a tárgyalásokon. Gyarkolati okokból elképzelhető, hogy valóban a mostani frontvonalak képezik majd a tárgyalások alapjait, ám Merkel, Hollande és Porosenko szerint egyértelművé kell tenni, hogy a szeparatisták által ellenőrzött területek Ukrajnához tartoznak. Hollande szerint az új tervek arról szólnak, hogy a fegyverszüneti vonaltól számított 50-70 kilométeres demilitarizált övezetet hoznának létre.

Mindazonáltal a fegyverszüneti vonal meghúzása, illetve a ütközőzóna kialakítása nem fogja megoldani a konfliktust, viszont a vérontásnak legalább véget vethet a front "befagyasztásával".

A szeptemberi minszki megállapodás széles körű autonómiát ígért a nagyrészt orosz ajkúak lakta Kelet-Ukrajnának. Az ugyanakkor nem egyértelmű, hogy ez csupán a szeparatisták által uralt területekre vonatkozik, vagy más régiókra is kiterjed-e. A szeparatisták jelenleg nagyjából Donyeck és Luhanszk megyék felét tartják ellenőrzésük alatt.

A kijevi vezetés tavaly általában véve is azt ígérte, hogy az orosz ajkú lakosságnak nagyobb fokú önrendelkezést és önkormányzatiságot biztosít majd. Ugyanakkor mind az autonómia pontos mértéke, mind a nagyobb autonómiát kapó területek földrajzi lehatárolása kényes kérdés, miközben a tervezett ukrán alkotmányos reform még mindig nem lépett életbe.

Ehhez szorosan kapcsolódik az a kérdés, hogy a szeparatisták által uralt területeken új önkormányzati választásokat kell-e tartani. A donyecki és luhanszki szeparatisták a krímihez hasonló népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról, és - dacára a minszki megállapodásban foglaltaknak - ősszel saját - sokat bírált - választásokat tartottak az önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhasznki "népköztársaságokban". Ezeket viszont - a nemzetközi közösség döntő többségéhez hasonlóan - Kijev nem ismeri el.

Hasonlóan problémás kérdés, hogy ki és hogyan ellenőrizze az orosz-ukrán határnak a szakadárok által ellenőrzött szakaszát, amelyen keresztül nyugati hírszerzési jelentések szerint gyakorlatilag minden éjjel utánpótlás érkezik Oroszországból a felkelők számára. Az utóbbi időben egyebek mellett T-80-as harckocsikat kaptak Moszkvától a szeparatisták, amelyek feltételezések szerint orosz legénységgel együtt érkeztek.

Tavaly az volt a terv, hogy az EBESZ drónokkal fogja ellenőrizni a határszakaszt, azonban diplomáciai források szerint Vlagyimir Putyin elzárkózik attól, hogy az oroszokon kívül más nemzet képviselői részt vegyenek a határőrizetben. Ezt hivatalosan azzal magyarázza, hogy nyugati kémkedéstől tart. Ugyanakkor Kijev szerint a határszakasz megfelelő ellenőrzése nélkül értelmetlen a békemegállapodás, mivel csak a határ hatékony felügyeletével lehetne megakadályozni, hogy Putyin fegyverekkel és utánpótlással lássa el a szakadárokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Szorosabbra húzná Brüsszel a tagállami gyeplőt

Szorosabbra húzná Brüsszel a tagállami gyeplőt

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében arról volt szó, hogy milyen átfogó reformra készül az Európai Unió és miért hajlandók még olyan tabunak számító területekhez is hozzányúlni, mint az adózás vagy éppen az állami támogatások rendszere. Erről Szabó Dánielt, a Portfolio uniós ügyekkel foglalkozó elemzőjét kérdeztük. A második blokkban egy olyan országról volt szó, amely nem biztos, hogy sok befektető térképén fent van, de mégis érdemes nagyon odafigyelni rá. Hogy melyik ez az ország, arról Mohos Kristóffal, a Portfolio részvénypiaci elemzőjével beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×