eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Majdnem kétszázezer ember vonult az utcákra Moszkvában

Az orosz ellenzék karneváli hangulatú felvonuláson követelte a kormányfő leváltását, Vlagyimir Putyin hívei pedig ellenük tüntetettek az elnökválasztás előtt egy hónappal.

Ljudmilla Ulickaja írónő, Jurij Sevcsuk zenész, Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettes, Mihail Prohorov elnökjelölt, milliárdos üzletember, Alekszej Kudrin volt pénzügyminiszter - ismert közéleti személyiségek és politikusok, a hatalom leváltására törekvők az egyik oldalon.

Szergej Kurginyan politológus, Makszim Sevcsenko televíziós műsorvezető, Tatjana Taraszova neves műkorcsolyaedző - a hatalom kegyeltjei és védelmezői a másikon. Bolotnaja a Poklonnaja Gora ellenében - együttesen majdnem kétszázezren tüntettek Moszkvában.

Az időjárás kegyes volt a felvonulókhoz, még a nap is kisütött az Oktyabrszkaja metrómegállónál, ahol az ellenzéki felvonulók gyülekeztek moszkvai idő szerint dél körül. Szólt a zene, a békés tüntetést jelképező fehér léggömbök mellett ott lobogtak a különböző politikai csoportokat jelképező zászlók - még egy ukrán nacionalista jelkép is keveredett közéjük - és ütemes kiabálások hangzottak fel időnként. A hangulat karneválszerűvé alakult, és ha nem lett volna a mínusz húsz fokos hideg, akár május elsején is érezhette volna magát az ember.

Egy kisebb csoportban a választási csalások ellen tiltakozók jártak körbe-körbe tábláikkal, a központi választási bizottság elnökét, Vlagyimir Csurovot dinoszauruszként ábrázolva. Mint mondták: van véleményük, de egyetlen politikai erőhöz sem tartoznak. Õk is megmosolyogták azt a humoros feliratot, amely az orosz űrkutatási hivatalnak szólt: " Roszkoszmosz, ments meg minket, vidd magaddal Putyint a Holdra!" Nagy sikere volt a farsangi jelmeznek is betudható, papírtankba öltözött férfinak, aki a lövegtoronyra azt írta ki: nem félünk tankoktól. Ha azok nem is, de jó néhány rabszállító és busz sorjázott a kőhídon, amely a Kreml felé vezet, de sem azokra, sem a rendőrség beavatkozására nem volt szükség.

A több ezer rendvédelmis órák óta készültségben várta a tüntetőket az Oktyabrszkaja metrómegállónál, akik a Bolsaja Jakimenka utcán vonultak végig a Bolotnaja térre. Jól átfáztak, mint azt az egyik elektromos kapunál a tudósítót is megmotozó rendőrlány viccesen megjegyezte, "tarthatták volna májusban ezt a tüntetést". Komor, ellenséges rendőri tekinteteket nem lehetett látni, annál több állítólagos tüntetőt. Az egyik szervező azt mutatta: a különböző szervek képviselői a tömegben elvegyülve, a biztonság kedvéért fehér szalagot, a békés tiltakozás jelképét magukra tűzve kedélyesen beszélgettek a gyülekezőkkel.

A tüntetők olykor azt skandálták: "Egy, kettő, három, Putyin távozz", vagy "Oroszország Putyin nélkül!". Békésen megfértek egymás mellett a jobboldaliak és baloldaliak, liberálisok és nacionalisták. Velük meneteltek a másságot és a buddhista toleranciát képviselők is, igaz, tisztes távolságra a fekete-piros nacionalistáktól.

A szervezők között volt a jobboldali Szolidaritás és a Jabloko, a Baloldali front és a Választók Ligája, amely pártoktól független szervezet és neves értelmiségiek, közéleti személyiségek alapították. Támogatta a rendezvényt az elnökválasztáson résztvevő milliárdos, Mihail Prohorov, akinek híveit meleg, fehér színű sáljaikról messziről felismerték, ahogy a narancssárga zászlós szolidaritás híveit is.

Több száz újságíró, fotós és tévériporter kísérte figyelemmel a moszkvai eseményeket. Az állami hírtelevízió, a Rosszija 24 hosszasan mutatta a Putyin-pártiak tüntetését, de ezúttal - ha rövidebb időt is szánt rá - kénytelen kelletlen beszámolt az ellenzéki mozgalmak vezetőinek felszólalásáról is. Politológusok mindkét tüntetés létszámát 80-80 ezerre becsülték.

A kormányfő és hatalma védelmére kelve a honvédő háborús emlékhelyen, a Poklonnaja Goran felszólalt Putyin-pártiak nem kímélték a szerintük az ország szétrombolására felesküdött ellenzéket. Egyikük egyenesen arra szólított fel, hogy meg kell állítani a "narancsos pestist". Szónoktársai azzal vádolták az ellenzéket, hogy nem akarják látni, milyen eredményeket ért el a hatalom, és veszélyeztetik az ország stabilitását.

A Bolotnaja téren politikusok és a kulturális élet ismert szereplői Putyin híveinél jóval higgadtabb hangon, de határozottan álltak ki álláspontjuk mellett: a politikai rendszer gyökeres megváltoztatását, tisztességes választásokat követelve. A tüntetés résztvevői elfogadták azt a határozatot, amely kimondja, hogy egyetlen szavazatot sem adnak Vlagyimir Putyinra.

E választási nagygyűlésnek is betudható megmozdulás egy kissé nagyobb létszámúra sikeredett, mint eredetileg bejelentették. A 15 ezer fő helyett a rendőrség adatai szerint 138 ezren vettek rajta részt. Ezért az egyik szervezőt, Nagyezsda Kornyejevát az Orosz Hazafiak alelnökét őrizetbe is vették egy időre. A hírek szerint a szervezet pénzbüntetéssel megússza a "fegyelmezetlenséget".

Moszkván kívül több orosz nagyvárosban tartottak tiltakozó akciókat a hatalom ellen, tisztességes választásokat követelve. Szentpéterváron 30 ezer fős nagygyűlésen gyűltek össze az ellenzéki pártokkal egyetértők, de főként a szibériai nagyvárosokban voltak aktívabbak a politikai változásokat követelők. Az orosz belügyminisztérium adatai szerint összesen 63 településen 91 megmozdulást tartottak szombaton, és azokon körülbelül 230 ezer ember vett részt.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×