eur:
389.3
usd:
361.94
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Nem várható látványos áttörés a G20-csúcstól

Már a londoni G20-as csúcs kezdete előtt világossá vált, hogy fennmaradt az ellentét a kontinentális Európa, az Egyesült Államok és más országok között abban a kérdésben, miképp is lehetne ismét lökést adni a válság sújtotta világgazdaságnak. Ezt sugallják a résztvevők nyilatkozatai.

A G20-as csúcs házigazdája, Gordon Brown brit miniszterelnök arra figyelmeztet: sürget az idő. Az 1929-es világválság után csak 16 évvel később ültek össze a világ országai, hogy újraformálja a világgazdaságot. "Ma jobban összefonódott a világgazdaság és globális válaszokra, együttműködésre van szükség a munkahelyek megvédéséért" - mondta Brown, amikor Barack Obama amerikai elnökkel együtt kiállt az újságírók elé.

Miközben a Föld lakossága azt várja, hogy a világgazdaság 85 százalékát jelentő 20 ipari ország és a nemzetközi szervezetek kiutat mutassanak, úgy tűnik, látványos áttörés mégsem lesz, mivel a korábbi konszenzuskeresés után a résztvevő országok egyre jobban hangoztatják a köztük lévő különbségeket.

Nicolas Sarkozy francia elnök például azzal fenyegetőzött, kivonul a csúcsról, ha az nem állapodik meg a nemzetközi bank- és pénzrendszer szigorúbb ellenőrzéséről. Aszo Taro japán miniszterelnök Németországot oktatta ki, amiért az nem hajlandó hatalmas állami költekezéssel stimulálni gazdaságát. Angela Merkel és Sarkozy külön sajtótájékoztatón intézett kihívást Barack Obama amerikai elnökhöz, aki szerint masszív állami költekezéssel lehet véget vetni a válságnak.

Obamának elakadt a szava

Az elnök azonban maga is elismerte a törésvonalak meglétét, amikor azt mondta: "Az Egyesült Államok az Egyesült Királysággal együtt elkötelezte magát, hogy minden lehetségest megtegyen a növekedés és a fogyasztás stimulálására, hogy elkerülhető legyen egy hasonló ilyen válság. Nem fogunk mindenben egyetérteni. Figyelni jöttem ide, nem kioktatni."

Obamának, a londoni esemény sztárvendégének azonban egy pillanatra el is akadt a szava, amikor neki szegezték a kérdést: sokan az angolszász pénzügyi kultúrát okolják a válságért, hogyan fog tudni így tárgyalni?

A szavait kereső elnök elismerte: az Egyesült Államok tartozik bizonyos felelősséggel a pénzügyi ellenőrző rendszer hiányosságai miatt, de ez érvényes Nagy-Britanniára és Európára is.

Õ inkább a megoldásra és nem a bűnbakkeresésre koncentrál, tette hozzá, és utalt rá, hogy vannak javaslatai a nemzetközi pénzvilág szigorúbb ellenőrzésére, a kártyáit azonban nem terítette ki. Elemzők szerint a legvalószínűbb az, hogy a felek elkenik az ellentétet, és a nagy döntések egy részét későbbre halasztják.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×