eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kínos ügyek a rendőrség múltjában

Londonnak új rendőrfőnöke van: az 55 éves Sir Paul Stephenson, aki négy évig volt a sokat hibázó főkapitány, a miniszterelnökkel csak névrokonságban álló Sir Ian Blair helyettese, majd amikor ő tavaly lemondott, ideiglenes rendőrfőnöknek nevezték ki. Most véglegesítették.

Sir Ian Blair helyzete szinte tarthatatlanná vált azt követően, hogy rendőrök terroristának véltek és agyonlőttek egy ártatlan brazil fiatalembert, és London új, konzervatív párti főpolgármestere nyomást gyakorolt posztjáról való eltávolítása érdekében. Sir Ian végül tavaly októberben lemondott és decemberben helyettese ideiglenes megbízással vette át a londoni rendőrség irányítását.

Nem volt biztos, hogy ő kapja meg a végleges kinevezést, szoros versenyben volt vele az északír tartományi rendőrfőnök. De a belügyminiszter Stephensont választotta a 253 ezer fontsterling évi fizetéssel járó posztra és támogatta a döntést Boris Johnson főpolgármester is. Az új főkapitány tehát magabiztosan végezheti, azaz folytathatja munkáját, melynek központjába, mint mondotta, a bűnözés visszaszorításának feladatát helyezi.

Ha a rendőrség munkájában hibák mutatkoznak, azokért nem feltétlenül a főkapitány felelős. A terrorelhárítás tisztjei alsóbb szinten hozták elhibázott döntéseiket, amikor polgári ruhás, pisztollyal felfegyverzett terrorelhárító különítményesek tévedésből vettek üldözőbe egy mit sem sejtő fiatal brazil villanyszerelőt. A metró kocsijában, a rémült utasok szeme láttára, több lövéssel ölték meg. Kínos incidens volt ez, még akkor is, ha arab terroristák nem sokkal előbb hajtottak végre robbantásokat, és London ideges feszültségben élt.

De legalább ilyen kínos volt, ahogyan Sir Ian Blair főkapitány igyekezett ferdítésekkel és maszatolással elhárítani a rendőrségnek az üggyel kapcsolatos felelősségét. Ezért érezte úgy Boris Johnson főpolgármester, hogy jobb, ha a rendőrfőnök lemond.

Ami azt illeti, a helyére lépett Sir Paul Stephensonnak is meggyűlt a baja nyomozótisztjei egy hibás döntése miatt. Kiszivárogtatott kormányadatok jutottak egy ellenzéki, konzervatív párti képviselő birtokába, amiben nincs semmi kivetni való, felelősségre vonni legfeljebb a kiszivárogtató köztisztviselőt lehet.

Az ellenzéknek az a feladata, hogy figyelje, hol követ el hibákat a kormány. Ám a képviselő parlamenti irodájában detektívek jelentek meg és a tiltakozás ellenére iratokat vittek el. Az ügy nagy hullámverést keltett, hiszen rendőrök nem hatolhatnak be parlamenti irodákba. Stephenson megbízott főkapitány vállalta a felelőséget és határozott intézkedéseket hozott.

A mindig nyugodt, gyors és helyes döntésekre képes rendőrtiszt tehát bizonyította képességeit és most folytathatja 50 ezer beosztottja irányítását, valamint a londoni rendőrség 3 és fél milliárd fontsterlinges költségkeretének ésszerű felhasználását a bűnözés és a terrorveszély elleni küzdelemben, különös tekintettel a 2012-es londoni olimpiára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×