eur:
389.3
usd:
362.05
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

"Kína 2020-ra működő demokrácia lesz"

Kína valamivel több mint egy évtized múlva működő demokráciává alakul - legalábbis a kommunista vezetésű ország egyik befolyásos politikusa szerint.

A kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának tanácsadója a brit Daily Telegraph napilapnak adott interjújában kijelentette: 2020-ra Kína alapvetően befejezi politikai és intézményi reformjait.

"12 éves tervünk van, hogy létrehozzunk egy demokratikus platformot. Minden kormányzati szinten meg fog valósulni az állampolgári részvétel" - tette hozzá Zhou Tianyong, aki a Központi Pártiskola igazgató-helyettese. Ez az a fontos intézmény Kínában, ahol a politikai vezetőket képzik, és a korábbi igazgatók között volt a jelenlegi elnök, Hu Csin-tao is.

Zhou az angol lap hasábjain azt is kifejtette, hogy a demokratikus átmenet nagyon lényeges a Tajvannal való kapcsolatok és egy lehetséges békés újraegyesítés szempontjából. Ezt nem sokkal az után mondta, hogy Kína és Tajvan között fokozódott a feszültség, miután az Egyesült Államok több milliárd dollár értékben adott el fegyvert a Kínától magát függetlennek tartó szigetországnak.

Bár Kínát sokat bírálták, amiért márciusban erőszakkal verte le a tibeti tüntetéseket, Zhou úgy véli: a kormány eltökélt, hogy megreformálja magát, bár nem tagadta, hogy vannak belharcok a párton belül.

A liberálisnak tartott politikus szerint megfelezik a minisztériumok számát, azért, hogy egy modern kormánystruktúrát alakítsanak ki, és jelentős szerepet szánnak a civil társadalomnak is. Hangsúlyozta azt is, hogy a meg kell védeni a vallásszabadságot, és fel kell ismerni, hogy a kormánynak a népet és a társadalmat kell szolgálnia.

Ugyanakkor a befolyásos politikus hozzátette: nem hinné, hogy vége lenne az egypártrendszernek, és nem is fog megtörténni a Kommunista Párt hatalommonopóliumának átruházása.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×