eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

"Idegen csapatok nem léphetnek az országba!"

A pakisztáni hadsereg rálőtt két Afganisztánból érkező amerikai harci helikopterre és visszafordulásra késztette azokat - mindez annak jele, hogy az ázsiai állam egyre kevésbé fogadja el, hogy szövetségese megkérdezése nélkül folytasson területén terrorellenes akciókat. Közben folytatódik a hajsza, a Marriott szálló ellen elkövetett véres merénylet szervezői után.

Egy héten belül másodszor lőtt rá a pakisztáni hadsereg a tálibokat a határon át üldöző amerikai helikopterekre. Az eset egyre jobban nyilvánvalóvá teszi a terror elleni háborúban szövetséges Egyesült Államokkal kialakult feszültséget.

Az amerikaiak szerint a pakisztániak nem tudnak hatékonyan fellépni a területükön rejtőző szélsőségesekkel szemben. A pakisztániak szerint az amerikaiak magatartása tüzeli a szélsőségeseket és vezet olyan véres merényletekhez, mint amely a hétvégén romba döntötte az iszlámábádi Marriott szállodát.

Az amerikai robotrepülőgépek az elmúlt hetekben jóval több rakétatámadást hajtottak végre a határ túloldaláról pakisztáni célpontok ellen. Vasárnap este két amerikai helikopter repült be a pakisztáni kormány által sokáig hagyományosan nem ellenőrzött, hegyvidéki törzsi területek fölé - mondta egy neve elhallgatását kérő katonai illetékes.

A kétoldalú viszony különösen feszültté vált a szövetségesek között szeptember 3-át követően, amikor egy amerikai kommandós akcióban 20 embert, köztük nőket és gyerekeket öltek meg a támadók. A kérdés vezető téma lesz Aszif Ali Zardari pakisztáni és George Bush amerikai elnök keddi, New York-i találkozóján, amelyet az ENSZ-közgyűlésének megnyitója előtt tartanak majd.

"Fogyóeszközök" a tálibok

Az amerikaiak kulcsfontosságúnak tartják az ázsiai szövetséges segítségét a tálibok és az Al-kaida legyőzésében, határon átnyúló akcióik azonban olyan dühöt váltottak ki, hogy a pakisztáni hadseregparancsnok - nem éppen szövetségekre jellemző hangvételű - nyilatkozatban közölte: idegen csapatok nem léphetnek az országba, annak szuverenitását pedig minden eszközzel megvédik.

A romló biztonsági helyzet jele az, hogy hétfőn fegyveresek elrabolták Afganisztán kijelölt pakisztáni nagykövetét és agyonlőtték a sofőrjét. A Marriott szálló elleni merénylet kapcsán közben kiderült, hogy az áldozatok közt lehetett volna a pakisztáni miniszterelnök és az elnök, valamint a politikai vezetés nagy része. Az utolsó pillanatban azonban megváltoztatták a vacsora helyszínét.

Nem volt ilyen szerencsés Csehország nagykövete, aki a romok között lelte halálát. Az iszlámábádi hatóságok az Al-kaidát és a pakisztáni tálibokat vádolják az 53 ember halálát okozó robbantással. Úgy vélik, az Al-kaida a szervező, az ország törzsi területein rejtőző hazai tálibok pedig úgymond a "fogyóeszköz", a végrehajtók.

A robbanás előtti percekről készült vasárnap bemutatott biztonsági kamerás felvételeken azt látni, hogy a hotelbejáratnál elakadt és lángoló teherautót a biztonsági őrök megpróbálják eloltani. A robbanószerrel megrakott kocsi detonációja nyomán azonban nem maradt más utánuk, csak egy tízméteres kráter, a szálloda homlokzata pedig lángra lobbant.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×