eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

"A politikai elit belügye a választás"

Előretört a szocialista párt a vasárnapi franciaországi időközi szenátusi választásokon, a korábbinál 23 hellyel többet szerezve meg a testületben. A kormányzó UMP ugyan kilenc szenátori széket veszített, de így is sikerült megőriznie többségét - igaz, az alkotmánymódosítást igénylő kérdésekhez szükséges többséget ezentúl valamivel nehezebben tudja majd biztosítani.

A politikai elit belügye - nagyjából így lehetne jellemezni a közvélemény érdektelensége mellett lezajlott vasárnapi választást, mellyel megújult a francia szenátus egyharmada.

A választói érdektelenség bizonyos értelemben érhető: a francia parlament felsőháza, a 343 fős Szenátus célja ugyanis a területi érdekeket képviseli, ezért tagjait minden megyében a parlamenti, valamint a városi és megyei képviselő választják. Ráadásul a testület nem egyenjogú a parlament alsó házával, a Nemzetgyűléssel: nem kezdeményezhet bizalmatlansági indítványt a kormánnyal szemben, és hiába utasít el egy törvényt, attól azt a Nemzetgyűlés még megszavazhatja.

A szenátorok mandátumát 2003-ban a korábbi kilencről hat évre csökkentették, meghagyva azt a szabályt, hogy a tagok egyharmadát 3 évenként meg kell újítani. Egy ilyen megújító választásra került sor vasárnap, melyen 114 szenátor sorsáról döntött mintegy 150 ezer úgynevezett "nagy választó".

A kormánypártok képviselői az eredményt magyarázva azt mondják: az tulajdonképpen a tavaszi helyhatósági választások után létrejött erőviszonyokat tükrözi. Akkor ugyanis a baloldal jelentős győzelmet ért el, és az így megválasztott önkormányzati képviselők most balra szavaztak - ezért nem látni szerintük az eredményekben például azt, hogy az elmúlt hónapokban Nicolas Sarkozy államfő népszerűsége 12 százalékkal emelkedett.

Vannak azonban, akik figyelmeztetnek: a szocialisták hagyományosan keményen jobboldalinak számító helyeken is előretörtek, például Jaques Chirac volt államfő körzetében. Jelzésértékűnek tartják azt is, hogy baloldali szenátort adott a 150 ezer lakosú, a mustárjáról híres Dijon város is, amire 1948 óta nem volt példa.

A mostani választás ugyanakkor jó alkalom volt a Szenátus bírálóinak arra, hogy ismét közzétegyék érveiket. Legutóbb szeptember 11-én, tíz nappal a választások előtt jelent meg egy könyv, melynek szerzője, egy francia újságíró a szenátorok kiváltságait bírálja, elfogadhatatlannak tartva a havi több mint 11 ezer eurós, azaz 2,6 millió forintnak megfelelő keresetüket, azt, hogy ingyen utazhatnak a francia vasúton, a tömegközlekedési eszközökön és az Air France járatain. Bírálja azt az elvet, hogy egyetlen mandátum után havi több mint 1800 euró, vagyis közel 500 ezer forintnak megfelelő nyugdíjat kapjanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×