eur:
389.48
usd:
361.55
bux:
68425.96
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mi kerül egy üveg pezsgőn 4,9 millió forintba?

A moszkvai Ritz Carlton szálló itallapján különleges ajánlat jelent meg a minap: több mint 100 éves pezsgőt kínál az előkelő szálló, nettó 700 ezer rubeles (4,9 millió forintos) áron. Az 1907-es évjáratú ital még érdekesebb attól, hogy az eltelt időből 82 évet víz alatt, a tengerfenéken töltött, s hogy eredetileg az orosz cári családnak szánták.

Az európai uralkodóházaknak is szállító, 1785-ben a franciaországi Champagne-ban alapított Heidsieck pincészet az orosz cári család megrendelésére 1916-ban egy svéd hajón nagyobb mennyiségű, már akkor is jó ideje érlelt pezsgőt indított útnak Finnországba, hogy onnan vonaton szállítsák tovább Szentpétervárra.

1916. november 3-án azonban az első világháború forgatagában egy német tengeralattjáró elsüllyesztette az értékes rakományt szállító Jonkoping hajót.

A roncsra 1997-ben találtak rá a Finn-öbölben, s kiderült, hogy a pezsgősüvegek jó része sértetlen. Mintegy 2000 palackot 1998-ban felszínre hoztak, és különlegességként a világ minden táján elárverezték.

Ezek közül került most tíz üveg pezsgő a moszkvai Ritz Carltonba. Ott bárki kipróbálhatja, aki nem sajnál kiadni érte nettó 700 ezer rubelt (4,9 millió forintot).

A Ritz Carlton Moszkva és alighanem a világ egyik legdrágább szállodája, legdrágább szobája több mint 16 ezer euróba kerül egy éjszakára.

Minderről a Kommerszant című üzleti lap számolt be hétvégi mellékletében, amely rendszeresen közöl ismertetést és kritikát a legújabb vagy legfelkapottabb moszkvai éttermekről.

A lapnak egyébként havi melléklete is van, amely Hogyan költsük el címmel jelenik meg, s értelemszerűen szédítő árú holmikat ajánl az ilyeneket vásárolni tudók figyelmébe a félmillió forintnak megfelelő árú retikülöktől a negyedmilliós apró ezüst gyermekékszerekig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Miért alkalmazza a világ a BIM klasszifikációs struktúrát?

Miért alkalmazza a világ a BIM klasszifikációs struktúrát?

Ellentmondásos piaci várakozás kíséri a tavaly életbe lépett új építési törvény BIM előírásának gyakorlati megvalósulását. Pedig most dől el, hogy az építőipar állam által indított digitalizációja eredményezhet-e egységes piaci fejlődést. Az állam elvárása, hogy a beruházások tervezésének korai szakaszában reális költségtervet kapjon. Ehhez egy fejlett digitális munkafolyamat felépítése szükséges, amelyre jó nemzetközi gyakorlatot találni, miközben itthon nincs hagyománya az egységes piaci gyakorlatnak. A Graphisoft szakemberei Reicher Péter országigazgató és Kari Szabolcs BIM menedzser a tapasztalataikról számoltak be, valamint Lengyel Balázs költségtervező mérnök, az ÉKTR egyik megalkotója, a Spányi Partners Zrt. egyik tulajdonosa a költségvetési klasszifikáció nemzetközi megoldásait és a magyar kezdeményezéseket mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×