eur:
401.58
usd:
367.12
bux:
74227.91
2024. október 11. péntek Brigitta

Írország, a hűtlen gyermek?

Aggodalommal várja Az EU-vezetése a mai írországi népszavazás eredményét. Az írek - az Európai Unióban egyedüliként - referendumon mondhatnak véleményt a brüsszeli döntéshozatalt felgyorsítani hivatott Lisszaboni Szerződésről. Az utóbbi napokban azonban a nem tábor megelőzte a szerződés támogatóit. Ha az írek elvetik, akkor a megállapodás nem léphet érvénybe.

"Megszülte hűtlen gyermekét" - vajon az EU-tagságból sokat profitáló Írországra igaz-e a magyar dalszöveg? Az EU aggódva figyeli, hogy a szigetországban előnyre tettek szert az Európai Unió működését megreformálni hivatott Lisszaboni Szerződés ellenzői.

A nem tábor tagjai - köztük az észak-ír hírekből ismert Sinn Feinn párt- a szuverenitás elvesztésével, magasabb adókkal, az abortusztörvény felvizezésével, a demokrácia visszaszorításával és az ír semlegesség aláásásával vádolják a dokumentum alkotóit.

Öt százalékkal vezet a nem

Egy múlt heti felmérés szerint ők öt százalékkal többen vannak, mint azok, akik megszavaznák az Európai Alkotmány utódjának is nevezett megállapodást. A 35 százaléknyira becsült nem szavazók abban reménykednek, hogy az ingadozók otthon maradnak.

Egyik érvük az, hogy miért bólintson rá olyasmire az ember, amit nem ért. A franciák és hollandok által 2005-ben leszavazott alkotmány utódja is néhány száz oldalas, és a fehér hollónál is ritkább az olyan "EU-átlagpolgár", aki el is olvasta. Még Brian Cowen miniszterelnök is elismerte, hogy elejétől a végéig ő sem rágta át magát rajta.

Az ír lapok jobbára az igen tábor oldalán tették le a voksot. Az Irish Daily Star nevű bulvárlap arra figyelmeztette az olvasókat, hogy az EU sorsát tartják a kezükben. Az Irish Times "Írország és Európa számára is messze ható következményekről" írt. Az Irish Daily Mirror pedig emlékeztette a szavazókat, hogy EU-s pénzekből pörgött fel az 1990-es években az ír gazdaság. "Más tagállamok milliárdokat pumpáltak Írországba, és ennek nyomán váltunk nemzetközi sikertörténetté" - írta a lap.

Intézményes patthelyzet

A több kérdésben a nemzeti vétót minősített többségi döntéshozatallal felváltó Lisszaboni Szerződés bukása után az unióra újabb intézményes patthelyzet vár, de megoszlanak a vélemények, hogy ez mennyire fogja fékezni a szervezet működését.

Az euroszkeptikusok mindenesetre jó hírnek tartanák a szerintük szuperállammá duzzadó EU visszaszorítását. A dokumentum szövegezését már amúgy is kemény csaták kísérték: Lengyelország például csak nagyon nehezen ment bele, hogy kevesebb szavazatot kapjon az európai ügyekben, mint amennyit akart.

Az euroszkeptikusok leghangosabb írországi szószólója, Declan Ganley üzletember, a Libertas nevű csoport támogatója, azt mondja: Írország elvesztené a hangját Európában, ha életbe lépne a Lisszaboni Szerződés. Ganley szerint az írek bizonyosan nemet fognak mondani, és akkor - szavai szerint - "megindulhat az összes 490 millió európai polgár számára egy jobb európai vízió kidolgozása".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Van egy érdekes záradék Jürgen Klopp Red Bull-szerződésében

Inkább megdöbbenést, mint megértést váltott ki a német szurkolók körében Jürgen Klopp hirtelen váltása: januártól a Red Bull osztrák energiaital-vállalatnál a nemzetközi futballhálózat stratégiai sportigazgatója lesz. Ugyanakkor nem kizárt, hogy mindez csak egy lépés "álmai állása" felé.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×