eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Drága a platina - lopják a katalizátorokat

Lopják a katalizátorokat Nagy-Britanniában. Az utóbbi időben több drága kocsit is megfosztottak ettől az alkatrésztől - szakértők szerint a bennük található platina emelkedő ára miatt.

Egyre több kocsit támadnak meg tolvajok Nagy-Britanniában, de nem azért, hogy elvigyék a drága BMW, vagy Mercedes terepjárókat, hanem azért, hogy megfosszák őket a katalizátortól. Rendőrségi beszámolók szerint több kiállítóteremben és nyitott telephelyen is garázdálkodtak a bűnözők.

Az ok az, hogy a jelenlegi pénzügyi válság felfelé nyomja a nemesfémek árát. A katalizátorokban található platina unciája - azaz 28 grammja - 1200 eurót ér a világpiacon. Egy-egy katalizátorban 1-3 gramm platina található, így a tolvajok néhány perc alatt néhány száz eurót érő fémhez juthatnak. Az okozott kár azonban ennek a tízszeresesét is elérheti. A BBC szerint a katalizátorokat "Kelet-Európában és Kínában szerelik szét".

A terepjárók a legnépszerűbbek

Warwickshire grófságban több autókereskedőt is kár ért, de magánházak előtt álló kocsikat is kifosztottak. Legnépszerűbbek a terepjárók, mert ezeknek nagyobb a katalizátoruk, és mivel magasabbak, könnyebb befeküdni alájuk.

A bűnözőket az motiválja, hogy az elmúlt másfél évben háromoszorosára ugrott a platina világpiaci ára. Dél-Afrikában, a platina egyik legfontosabb lelőhelyén gyakoriak az áramszünetek, emiatt a bányák csökkentett üzemmódban dolgoznak. Csakhogy közben a világon egyre nagyobb a kereslet az új autókra - és így a katalizátorokban található platinára is.

A nemzetközi pénzügyi válság nyomán pedig még jobban felértékelődtek a nemesfémek.

A katalizátortolvajok az Egyesült Államokban is egyre aktívabbak - itt a nagyobb parkolókban portyáznak elektromos fűrészekkel felszerelkezve. Tennessee államban a rendőrség külön lopott fém után nyomozó csoportot hozott létre, és figyelmezteti a helyi kereskedőket, hogy ne vegyenek át lopott árut.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×